Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам

  26 Февруари 2024, 10:31     1985     0   
     


Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам, съобщи НАСА. 

За по-малко от 24 часа Слънцето са измерени изригвания, които са излъчили вълни от X-клас. Това е най-високият магнитуд по скалата за измерване на интензивността на слънчевите изригвания.

Слънцето в момента е в пика на своята активност на 25-ия си цикъл. Той започна през януари и се очаква да продължи до октомври 2024г.

Пикът на цикъл 25 започна цяла година по-рано от предварителните изчисления на учените. Според тях се очаква той да е по-дълъг и силен от обичайно.

Соларните цикли представляват периоди от около 11 години, в които Слънцето достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Цикъл 25, който се очаква да завърши в края на 2024г., е значително по-силен от последния, 24, цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и следователно - по-чести геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация.

Учените изчисляват соларния максимум на база исторически данни, и чрез наблюдение на слънчевите петна и движението на горещи йонизирани газове, които влияят на магнитното поле на слънцето.

Тези изчисления са важни, защото слънчевата активност има ефект върху много земни технологии, сред които енергопреносната мрежа, сателити и GPS сигнала.

Повишената активност на слънцето означава повече геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с повишена чувствителност към подобни явления.

Слънчевият цикъл има и ефект върху земния климат.

Това се доказва и от програмата на НАСА „Solar Radiation and Climate Experiment“, според която слънчевите минимуми се характеризират с по-студени зими в северните части на Европа и Северна Америка, а при соларните максимуми се наблюдава обратното явление.

Въпреки че в повечето случаи слънчевите цикли имат минимален ефект върху климата на Земята, в определени години той може да бъде по-силен.