Река Искър се превърна в плаващо сметище

  13 Януари 2021, 12:58     2533     2   
     


Езерото пред ВЕЦ Своге, което е част от река Искър, се превърна в плаващо сметище, съобщава БТВ.

Отпадъците, които са с големината на футболно игрище, са донесени от река Искър до стената на ВЕЦ-а, която ги спира.

Сред изхвърлените вещи има много пластмасови изделия, телевизори, хладилници и битова техника, както и клони на дървета.

Според представителя на ВЕЦ Своге, Васил Шуманов, причина за струпването на отпадъците, са проливните дъждове, които са събрали боклуци от цялото поречие на Искър.

„Tози боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина вецовете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред вецовете. В нормална ситуация, когато те работят, има съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което той се извозва до сметище", коментира пред телевизията Васил Шуманов, представител на ВЕЦ Своге.

Той добави, че, за да може автоматичната система за събиране на отпадъци, която се намира на стената на ВЕЦ-а, да заработи, трябва нивото на водата в река Искър да се понижи. След като заработи техниката, отпадъците могат да бъдат събрани за около 3 дни. 

От Община Своге коментираха, че те нямат вина, тъй като река Искър е изключителна държавна собственост, а общината няма ресурси и право да контролира нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по цялото й течение. Те са категорични обаче, че коритото на реката на територията на Своге периодично се почиства.


     

Траян14.01.2021 г., 20:03 ч.

При толкова много екологични организации и хора ,които се занимават с "опазване на природата " и усвояват пари,,стотици милиони за 13 години откакто сме в ЕС не трябва и една хартийка да има по земята. Ама по важно им е дали да има един или два лифта някъде.

Алекс14.01.2021 г., 17:22 ч.

Къде е сега пишман-еколога Тома Белев и защо не протестира срещу това?!?