Родените след 1987 нямат генетични увреждания от Чернобил

  26 Април 2021, 15:33     3974     0   
     


Днес се навършват 35 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.

На 26 април преди 35 години в 01,23 ч. реактор номер 4 на централата, намираща се на около 100 километра от Киев, се взривява по време на тестване на самозахранваща система за сигурност. Над 100 000 души напускат домовете си завинаги, двама служители на централата загиват, а 134 души влизат в болница с остро радиационно отравяне. 28 от тях загиват, а 14 се разболяват от различни видове рак. Експлозията покрива с радиация западната част на тогавашния Съветски съюз, както и части от Европа.

35 години след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, екип от учени излязоха с доклад, че децата на родителите, които са живели в засегнатите области на Европа от трансграничното радиоактивно замърсяване, нямат генетични увреждания. Проучването е публикувано в научния журнал „Science”.

В проучването, което е ръководено от проф. Мередит Йегер от Националния институт по ракови заболявания в САЩ, са участвали 130 души родени между 1987г. и 2002г. Основна част от тях са от евакуирани семейства от изоставения град Припят, както и от селата около него.

В изследването са участвали и родителите, за да могат да бъдат сравнени генетичните материали на децата с родителите им. Изследователите са проверили геномите на децата за увеличаване на наследствените генетични промени, известни като де ново мутации.

„Използвахме съвременни технологии, за да отговорим на въпроса – ако  съм изложен на радиация и след това имам деца, те ще бъдат ли засегнати от моето излагане. Отговорът от това проучване е отрицателен – няма доказателства, че излагането на радиация при родителите води до дефекти в ДНК-то на децата“ заяви пред CNN професорът по молекулярна патология Гери Томас.

Резултатите показват, че излагането на радиация е имало минимални последици върху здравето на следващото поколение и, че откритите мутации при децата са сходни с тези в общото население.

„Считаме тези резултати за успокояващи и за хората, които са живели във Фукушима по време на аварията през 2011г.“ коментира  Стивън Чанок директор на Отдела за епидемиология и генетика в Мериленд.

Според изчисления на учени трябва да минат 24 000 години, за да се възстанови напълно района около атомната електроцентрала и да бъде безопасно за обитаване от хора.