Само за година: В Намибия случаите на носорози, убити от бракониери, са се удвоили

  31 Януари 2023, 17:21     1754     0   
     


Случаите на носорози, убити от бракониери в Намибия, са се удвоили само за една година, съобщава Ройтерс.

През 2022г. 87 животни от защитения вид са били убити, в сравнение с 45 за 2021г. Това е и нов антирекорд за южноафриканската държава.

Носорозите са убити заради рогата им, които въпреки че са съставени от същата тъкан като ноктите и козината им, са силно търсени на черния пазар в Азия, тъй като в китайската традиционна медицина се смятат са лечебни.

Говорителят на Министерството на околната среда, горите и туризма на Намибия, Ромео Муюнда, съобщи, че от 87-те животни, 61 са от вида черни носорози, а другите 27 бели. Най-много фатални случаи е имало в най-големия национален парк в страната – Етоша, където са открити останките на 46 носорога.

„Силно сме притеснени, че най-големият ни парк се е превърнал в гореща точка за бракониерите. Ще вземем всички необходими законодателни мерки, за да спрем това“ коментира Муюнда.

Незаконният лов на носорози е проблем, който съществува от десетилетия в южноафриканските държави. В съседната Южна Африка от години властите режат рогата на носорозите, за да се избегне убиването на защитените животни.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1