Сдружението на Витошките ски училища иска промяна в плана за управление на парка

  04 Януари 2021, 21:39     2013     1   
     


Снимка: Повечето лифтове и влекове на Витоша са строени преди 50-60 години.

Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища поискаха промяна на действащия план за управление на Витоша. 

Причина за това е, че както от Еко Новини многократно сме писали, новият план е готов от повече от 5 години, но Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите отказва да го одобри и няма намерение го приеме скоро. Той трябваше да влезе в сила през 2014г. и да действа до 2024г. За изготвянето му са дадени 700 хиляди лева, а той най-вероятно няма да влезе в сила преди да изтече.

Това е провокирало сдружението, в което членуват „Марина Спорт“, „Ски и сноуборд училище Мотен“, „Мачирски Спорт“ и други, да поискат от министъра на околната среда и водите Емил Димитров корекции в действащия план за управление. 

Основните пречки за модернизирането на лифтовете и влековете на Витоша са следните:

На първо място невъзможността да се променя предназначението на земите в парка, което не позволява трасетата на лифтовете да бъдат обозначавани като такива. В момента според Закона за горите, единствено стълбовете и фундаментите на лифтовете и влековете могат да бъдат извадени от горски фонд. 

В същото време Режим 144 от Плана за управление на Витоша не допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура, в което не влизат нито лифтовете, нито фундаментите. 

Така лифтовете и влековете могат да бъдат подменяни единствено със същите параметри, върху старите фундаменти, което е невъзможно заради новите технологии и европейските изисквания за безопасност, които не са съществували преди 50-60 години.Тук не става въпрос за съоръжения, които са изграждани преди няколко години, ами за такива строени в средата на миналия век.

Заради всичко това Витоша продължава да е в административна клопка между Закона за горите и Плана за управление на Природен парк Витоша, а от общината и министерството продължават да бездействат.

От сдружение „Витошките ски и сноуборд училища“ предлагат Режим 144 от Плана за управление да бъде променен така, че той да позволява реконструкцията на съществуващи лифтове и влекове.

„Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура.“

Това е сегашния текст на Режим 144, а предложението на сдружението е той да придобие следната редакция:

 „Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура и за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове.”

Крайно време е институциите да разберат, че след толкова години чакане, софиянци едва ли искат лифтовете на Витоша да бъдат подменени със съоръжения втора употреба – морално остарели и със същия капацитет, или просто пребоядисани, каквато е най-новата идея на столична община.

 


     

Тодор05.01.2021 г., 11:39 ч.

Единственият виновник за трагичното състояние на Витоша е Фандъкова.Събота и неделя целият парк е един голям паркинг.Мръсотия ,прах и дим от таралясниците.