Седмото издание на Националния фестивал на лавандулата ще се проведе на 26 и 27 юни

  27 Май 2021, 13:30     2879     0   
     


За седми пореден път в чирпанското село Средно градище ще се проведе национален фестивал на лавандулата, като специален гост ще бъде легендарната певица Йорданка Христов.

"Целта не е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", отбеляза  директорът на проявата Нина Гиргинова като припомни, че България  изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло, на втора позиция е  Франция е  със среден добив от 40-50 тона.

Фестът ще бъде двудневен: на 26 и 27 юни, а в землището на Средно градище са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения у нас.

 „Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова.

Организаторите са поканили за почетен гост световноизвестния актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

За пръв път част от събитието ще бъде Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени български фермери. Планирано е и състезание за избора на Крал и Кралица на Лавандулата“.

По традиция второто годишно издание на Националният фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.

Долу може да видите няколко кадъра от петото издание на фестивала, когато екипът на Еко Новини гостува на красивото чирпанско село: