Сезонният грип е на най-ниски нива от 130 години насам

  01 Февруари 2021, 15:37     3509     0   
     


Сезонният грип е на най-ниски нива от повече от 130 насам. Това съобщиха от “Кралския изследователски и надзорен център за общопрактикуващи лекари(RCGP RSC)”, който се занимава с мониторинга на сезонния грип във Великобритания.

Според данните на центъра, заболелите от грип през януари(когато обичайно е пикът на заразата) тази година са с 95% по-малко от същия период миналата година.

За първата половина на януари заболеваемостта от грип във Великобритания е била 1.1 души на 100 000. Средната стойност на този показател през първите две седмици на януари за последните 5 години е 27 души на 100 000.

Освен това до средата на първия месец за 2021г. в английските болници не е приет нито един пациент с тежки симптоми на грип.

„Грипът е почти изчезнал. Не мога да се сетя за друга година в модерната история, когато подобно нещо се е случвало. Данните сочат, че подобни ниски нива на грипа са наблюдавани през 1888г., година преди пандемията от 1889-90г.“ коментира пред „The Sunday Times” проф. Симон де Лузинан, професор по първа помощ в Оксфорд и директор на центъра "RCGP RSC".

Учените обясняват явлението с появата на коронавируса. В световен мащаб хората носят маски, спазват дистанция и се грижат много по-добре за личната си хигиена, което не позволява на грипа да се разпространи.

Въпреки това експертите на острова предупреждават, че липсата на грип през тази година може да доведе до по-неефективна ваксина през следващата зима, както и по-слаб имунен отговор при хората догодина.

„Много е трудно да се каже какво ще се случи. Ако годината премине без грип, то имунитетът на хората ще е отслабнал, а това може да означава, че през следващата година ще има повече заболели“ коментира Джон Маккоули от Колаборациoнния център на Световната здравна организация в Лондон.