Ще успее ли науката да спаси северния бял носорог?

  01 Май 2023, 15:46     3436     0   
     


Снимка: Судан, който почина през 2018г., на завидните 45 години.

Северният бял носорог е на прага на изчезването завинаги, а учени полагат огромни усилия да възродят вида благодарение на новите технологии.

В момента, в целия свят, има останали само два живи северни бели носорога – женските Фату и майка й Наджин. Те живеят в резервата Ол Педжета в Южна Африка, където имат денонощна тежко въоръжена охрана. Последният мъжки представител на вида, Судан, почина през 2018г. на 45 години. Той също прекара последните години от живота си охраняват изкъсо от африканските паркови рейнджъри.

Въпреки огромните усилия на учени и гледачи, Судан не успя да създаде наследство с останалите две женски и така видът реално загуби битката с изчезването. Сега съдбата на северния бял носорог е в ръцете на учените.

Още през 2014г., когато става ясно, че видът е поставен пред голямо предизвикателство, генетиците от консорциума за спасяването на белите северни носорози „BioRescue” събират генетичен материал от един от последните живи мъжки – Суни. Няколко години по-късно те правят същото и със Судан.

Преди малко повече от година от „BioRescue” съобщиха пред “Live Science”, че са успели да създадат общо пет ембриона от генетичния материал на Фату и Суни. Те се съхраняват в течен азот.

Надеждите на учените са, че те ще успеят да имплантират ембрионите в женски южни бели носорози, които са най-близките роднини на северните. Ако успеят, то след 16 месеца бременност трябва да се родят и първите инвитро създадени северни бели носорози.

Ако всичко това се случи, то сурогатните майки ще бъдат преместени в резервата Ол Педжета, където живеят Фату и Наджин, за да могат малките да бъдат отгледани в присъствието на представители на вида. Учените се надяват целият този процес да завърши в следващите няколко години, тъй като северните бели носорози живеят средно до около 40 години, а Наджин и Фату са вече на 33 и 22 години.

Дали науката ще успее да спаси красивите носорози, предстои да разберем в следващите няколко години.

Северният бял носорог е обитавал централните части на Африка и по-точно Судан. В момента единствените два живи представители на вида се намират в резерват в Южна Африка. До реалното изчезването на вида от дивата природа се е стигнало заради незаконния им лов. В Африка цената на рогата им е била по-висока от злато, а някои азиатски култури смятат, че рогът от бял северен носорог има магически способности.

 
 

     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0