Бихте ли хапнали щурци с подправка барбекю, копринени буби със сол и бонбони с брашно от щурци? Насекомите в менюто стават популярни по света заради увеличаващата се нужда от източници на храна.
Отглеждат се евтино и не се влияят от климатичните промени, уверяват специалисти.
Към тенденцията се присъедини и актрисата Анджелина Джоли, която показа на света как яде скорпиони и паяци заедно с децата си в Камбоджа.
Близо 2 милиарда души на изток се хранят така.
Насекомите използват по-малко вода, почти не отделят вредни газове и не ядат много, казват организацията по прехрана към ООН. За сравнение добитъкът изяжда 8 килограма храна, за да я преобразува в 1 килограм месо, а насекомите - 4 пъти по малко за същия 1 килограм.
Буболечките съдържат протеини, минерали и аминокиселини.
Недостатък на насекомите обаче е високата цена, на която се предлагат. Може да се купят онлайн, но излизат доста солено. 100 грама брашно от щурци струва около 20 лева.