Щурци, скакалци и копринени буби в менюто - с какво са полезни?

  08 Март 2017, 10:40     5477     0   
     


Бихте ли хапнали щурци с подправка барбекю, копринени буби със сол и бонбони с брашно от щурци? Насекомите в менюто стават популярни по света заради увеличаващата се нужда от източници на храна.

Отглеждат се евтино и не се влияят от климатичните промени, уверяват специалисти.

Към тенденцията се присъедини и актрисата Анджелина Джоли, която показа на света как яде скорпиони и паяци заедно с децата си в Камбоджа.

Близо 2 милиарда души на изток се хранят така.

Насекомите използват по-малко вода, почти не отделят вредни газове и не ядат много, казват организацията по прехрана към ООН. За сравнение добитъкът изяжда 8 килограма храна, за да я преобразува в 1 килограм месо, а насекомите - 4 пъти по малко за същия 1 килограм.

Буболечките съдържат протеини, минерали и аминокиселини.

Недостатък на насекомите обаче е високата цена, на която се предлагат. Може да се купят онлайн, но излизат доста солено. 100 грама брашно от щурци струва около 20 лева.

 


     

 


Последни