След повече от 30 години: най-големият айсберг в света отново се движи

  27 Ноември 2023, 12:51     3048     0   
     


След повече от 30 години застой, най-големият айсберг в света отново се движи.

 

Най-големият айсберг в света, кръстен А23а, отново се движи. Ледената маса е с размер над 4000 квадратни километра и тежи почти един трилион кубични тона.

Айсбергът, на който някога се е намирала съветска метеорологична станция, се откъсва от южната част на Антарктида през 1986г. Съвсем скоро след това обаче основата му се заклещва в дъното на морето Уедъл.

37 години по-късно огромният леден къс отново е започнал да се движи, съобщиха учените от Британската антарктическа мисия, които забелязват промяна в позицията му на сателитни снимки.

„Много рядко ставаме свидетели на толкова големи айсберги да се движат. С течение на времето вероятно леденият къс е изтънял, което му е придало дълнителна плаваемост, която е позволила да се издигне от дъното на океана и да бъде избутан от океанските течения“ коментира Оливия Марш, геолог от Британската антарктическа мисия.

За момента учените виждат две различни възможности за бъдещето на айсберга.

Първата е той да навлезе в Антарктическото течение, което се движи от запад на изток и да бъде изтласкан към Южния океан и т.н. Коридор на айсбергите.

Втората е той да достигне близо до остров Южна Джорджия, където отново да затъне. Това обаче е по-неблагоприятният вариант, защото островът, както и близките Южни Сандвичеви острови са дом на големи популации от пингвини, тюлени и морски птици, а айсбергът може да наруши естествената им среда и да прекъсне миграционни връзки на животните.

В по-далечно бъдеще е възможно и А23а да се разцепи на по-малки ледени късове.