Снежен леопард, който има огромна заслуга за опазване на вида, почина на 17 година

  16 Февруари 2021, 17:14     2829     0   
     


Женски снежен леопард, отгледал седем малки и имащ голяма роля в опазването на вида, почина на 17 години в американски зоопарка.

Химани е родена през 2003г. в зоопарка в щата Тенеси, а през 2009г. е преместена в зоопарка Кейп Мей Каунти, като част от програма за опазване на критично застрашения вид. Там тя отглежда четири котила и 7 малки заедно с мъжкия барс Виджей.

От зоологическата градина съобщиха, че Химани е била евтанизирана на 12 февруари, след като няколко месеца се е борила с рак в напреднал стадии.

 „Химани беше страхотна майка и изключително важна част от нашия зоопарка. Със сигурност смъртта й оставя голяма празнота в нашите сърца. Горди сме, че тя прекара 12 години от живота си в зоологическата градина и успя да направи величествен принос за опазването на вида й“

Всичките седем малки на Химнаи и Виджей са изпратени в различни зоопаркове из САЩ, които имат програми за опазване на снежните леопарди и добавят своя принос критично застрашените животни.

Снежният леопард, известни още като барс, е едър хищник от семейство Коткови, разпространен високо в планините на Средна Азия – над 3000 метра надморска височина. Достига до 130см дължина и около 75 кг. Заради нелегален лов и унищожаване на естествената им среда, в природата са останали по-малко от 6000 представители на вида. В световен мащаб се полагат огромни усилия за опазването на изключително красивата котка.