Съмнителни снимки на убити диви кози в НП Пирин се разпространяват в мрежата

  15 Декември 2020, 00:40     5877     8   
     


Снимка: Прокуратурите в Сандански и Разлог вече са сезирани и са започнали проверка.

Прокуратурите в Сандански и Разлог вече са сезирани и са започнали проверка по случая.

Снимки на 14 убити диви кози, бременни с малки ярета, се разпространиха снощи в социалните мрежи. Твърдението е, че снимките са направени в Национален парк Пирин.

Експертите, с които Еко Новини се свърза обаче, са категорични, че снимките са стари или изобщо не са от България. На същото мнение са и от Съюза на ловците и риболовците.

Едната причина за това е, че в момента в местността, която е описана към снимките - Каменица в Пирин, има почти един метър сняг, а на кадрите се вижда зелена трева.

Другият съмнителен момент е, че женските диви кози се разгонват през месеците ноември и декември. Бременността на животните трае между 25 и 27 седмици, тоест около 6 месеца. В момента те имат ембрионална бременност и няма как да имат ярета - козите раждат април и май.

Съмнения има и дали въобще снимките са правени в България. До това заключение стигат експертите заради окраската на козите, които не приличат на подвида балканска дива коза.

Освен това причина да клоним към заключението, че снимките се разпространяват с цел манипулация е, че да се отстрелят 14 кози, да се съберат на едно място и да се изкормят по този варварски начин, означава, че това е многоброен и добре организиран лов. С голям брой бракониери и много стрелба. Малка е вероятността това да се случи в НП Пирин, където има сериозна и добре оборудвана паркова охрана.

Публикацията, в която „екологът“ Тома Белев сподели снимките, бе изтрита тази сутрин.

Прокуратурите в Сандански и Разлог вече са сезирани и са започнали проверка, дали това е истински случай или умишлена манипулация с цел публични или политически дивиденти. 

Ако се установи, че кадрите са стари, то отговорност ще носят не само извършителите, но и хората, които разпространяват снимките, както и тези, които са намерили животните и не са уведомили най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни, както гласи чл. 39 от Закона за биологичното разнообразие.

Долу може да видите кадрите, които се разпространяват из социалните мрежи: 


     

Пенчев16.12.2020 г., 13:13 ч.

Друго е много неприятно в случая.Без да е проверил истинността на снимките и дали въобще са правени в България ,Белев обвинява ,че това е случай в Пирин.

Беглик16.12.2020 г., 08:58 ч.

Белев и хората му от край време си служат със спекулации и фалшиви новини. Докато не бъдат глобени солено това няма да престане. В никакъв случай не подкрепям убиването на диви животни, още по-малко бременни женски, но това което прави Тома Белев не бива да бъде допускано.

Ася15.12.2020 г., 21:54 ч.

Лъжите и жалките опити за манипулация на Белев са потресаващи

Борис15.12.2020 г., 18:28 ч.

Поредните шантажи и схеми на главата на зелената мафия у нас!

Пенчев 15.12.2020 г., 18:25 ч.

Белев изтри поста си във фейсбук .Явно е бил фейк.Ама бая народ му се връзва на лъжите.

Алекс15.12.2020 г., 18:07 ч.

ЗАТВОР за Тома Белев и неговия шеф Иво Прокопиев!

Silver15.12.2020 г., 16:42 ч.

Защо обръщаме внимание на този псевдо-бранител, не ми е ясно на мен?!

Светльо15.12.2020 г., 15:39 ч.

Гледам, че Тома Белев разпространява снимките, а на него не може да му се вярва, щото е манипулатор. Та нищо чудно да са стари и хич да не се от тук.