Сняг покри части на Бразилия, студът застраши реколтата на кафе

  03 Август 2021, 17:51     2503     0   
     


Студена вълна премина през Бразилия през последните дни на юли и донесе нетипичен снеговалеж в много региони в страната.

Застудяването се дължи на студени въздушни маси от Антарктида, преминаващи над Бразилия, а на места сняг валя за първи път от повече от 30 години.

Голяма част от местните жители излязоха по улиците, за да се порадват на рядкото явление и да се снимат със снега.

„Аз съм на 62 години и никога не съм виждал сняг. Да видиш тази красота на природата е просто неописуемо“ коментира пред „Ройтерс“ Йодор Гонклавен Маркес.

Долу може да видите кадри от снеговалежа в Бразилия:

Студената въздушна маса премина и през щата Минас Жерайс, известен като най-големият производител на кафе и захарна тръстика в света.

Студът сериозно застраши реколтата на кафе арабика, а цената на борсата през миналата седмица достигната 7-годишен рекорд. Според предварителни изчисления, около 11% от реколтата на кафе арабика е унищожена заради студа. В Бразилия се отглежда около 40% от световната продукция на този вид кафе.

В България дистрибуторите на кафе прогнозират, че заради високата цена на борсата, в края на лятото може да се очаква поскъпване на кафето в магазините с поне 30%.

Друга основна суровина, която е засегната от студа, е захарната тръстика. В Бразилия се отглежда около 39% от световното производство на захарна тръстика, а според бразилската земеделска федерация „FAESP“, студеното време е засегнало между 15% и 30% от засажданията в Бразилия.