Сняг покри най-сухата пустиня на Земята

  27 Август 2021, 13:18     3897     0   
     


Сняг покри най-сухата пустиня на Земята – Атакама. Снежна покривка, която на места е достигала над 20 сантиметра, се е образувала в град Ел Салвадор и околията му.

Много от местните жители споделиха, че от десетилетия не са виждали сняг в тази част на Чили и не пропуснаха да му се порадват, пързаляйки се със шейни и правейки снежни човеци.

Въпреки че подобно явление в пустинята обикновено се наблюдава веднъж на няколко години, през 2021г. това е втори снеговалеж.

На 28 май от Европейската космическа агенция споделиха сателитни снимки от природния резерват „Лос Фламенкос“ в пустинята, на които се вижда дебела снежна покривка. Резерватът се намира само на 400км от Ел Салвадор.

Пустинята Атакама се намира в Южна Америка, основно на територията на Чили. Тя е една от двете големи крайбрежни пустини, заедно с Намиб в Африка.

Атакама често е определяна като най-сухото място на земята. На територията на пустинята средно падат по 15 милиметра дъжд годишно, а има и зони, в които никога не е регистриран дъжд.

Причините за това са няколко - тя се намира между две планински вериги – Антдите и Чилийските планини, което създава т.н. дъждовна сянка. Също така на мястото действат тихоокеански въздушни течения, които носят сух въздух, а перуанското морско течение изстудява въздиха, което не му позволява да носи влага. Тази комбинация от планини, ветрове и морски течения са превърнали Атакама в най-сухото място на Земята.

Долу може да видите кадри от снеговалежа в Атакама: