Спасиха над 100 заседнали кита в Шри Ланка(Видео)

  04 Ноември 2020, 14:04     1729     0   
     


Над 100 заседнали до бреговете на Шри Ланка, китове са били спасени и върнати в морето, съобщават от местната флота.

Животните от вида гринди са попаднали в плитчините близо до град Панадура, който се намира на 25 километра южно от Коломбо.

В спасителната операция е започнала в понеделник и е продължила цяла нощ. В нея са се включили флотата, брегова охрана, спасители, както и местни доброволци.

„По молба на командира на флотата, местните клубове по водни спортове предоставиха джетовете си и лодките си, за да се включат в спасителната операция“ съобщиха от флотата в Шри Ланка.

Според информация на шриланския орган за защита на морската среда, това е най-голямото стадо китове, което е засядало някога близо до бреговете на азиатската държава.

„Необичайно е толкова голям брой китове да заседнат в плитчините. Причината все още не е ясна“ коментира Даршани Лахандапура, директор на органа за защита на морската среда.

От институцията добавиха, че само 4 кита, от около 110, са загинали.

Гриндите са вид малък кит от семейство делфинови. Те се придвижват в огромни групи, които се водят от един кит водач. Известни са като най-често засядащите в плитчини китове, защото когато водачът се дезориентира, цялата група от стотици китове може да го последва към плитчините.

Само преди месец и половина почти 500 гринди заседнаха в плитките води около остров Тасмания. Тогава 380 от тях загинаха.

Над 380 кита загинаха на остров Тасмания