В Тексас спасиха над 7000 морски костенурки от измръзване

  26 Февруари 2021, 19:16     2182     1   
     


Над 7000 парализирани от студа морски костенурки са били спасени от ледените води в Тексас.

Американският щат бе ударен от арктичен циклон, като термометрите отчетоха най-ниските температури от повече от 30 години насам. Десетки хиляди домакинства останаха без ток и вода, а над 70 души загинаха в следствие на студа.

Подобни температури са рядкост в Тексас, което доведе и до рекордно понижаване на температурата на водата в Мексиканския залив, което от своя страна причини сериозни проблеми за морските костенурки, които живеят в региона.

Когато температурата на водата падне под 10 градуса, студенокръвните костенурки започват да стават летаргични и изпадат в парализа. Много често това води до тяхната смърт, тъй като те не могат да се хранят.

Още през първите дни на застудяването, природозащитните организации в региона са започнали да получават сигнали за бедстващи костенурки. Най-тежка е била ситуацията на остров Саут Падре на границата с Мексико, където е концентрирана популацията на морски костенурки в региона.

Там, местните хора, заедно с огранизацията „Sea Turtle Inc” успели да спасят над 4900 измръзнали костенурки, за малко повече от седмица. Заради мащабите на спасителната акция, местните власти осигурили цял конгресен център, където костенурките да бъдат затоплени и лекувани.

„Ако не бяхме действали, популацията на морски костенурки около острова щеше да бъде унищожена. Само за няколко дни щяха да бъдат заличени всичките усилия, които са положение за опазването на костенурките през последните няколко десетилетия. Беше истинска лудница, имахме поне един футболен стадион, препълнен с костенурки една до друга. Изключително благодарна съм на всички, които се включиха“ коментира Уенди Найт, директор на „Sea Turtle Inc”.

Тя добави, че е отнело изключителни човешки усилия да бъдат затоплени всичките костенурки, при положение, че в конгресния център е нямало ток.

„Желанието на жителите на остров Саут Падре да помогнат беше уникално. Имаше хора, които нямаха ток и вода в домовете си, но в същото време прекарваха по 15 часа на ден в грижи за костенурките. По бензиностанциите нямаше бензин, а в магазините нямаше храна, но все повече хора се включваха. Просто няма думи, с които да опиша усилията на месните“ каза още Найт.

По информация властите в Тексас в другите крайбрежни райони на щата още около 2100 морски костенурки са били спасени от студените океански води.

Повечето костенурки вече са върнати в естествената им среда, като са останали само около 200-300, които са получили по-сериозни травми от студа. Очаква се в следващите няколко дни и те да бъдат върнати в океана.


     

Алекс04.03.2021 г., 14:34 ч.

Ето това правят истинските природозащитници по света! У нас да сте чули Тома Белев да е спасил и засадил дори едно дърво? Няма и да чуете!