Стотици ски учители излязоха на протест в Италия(Видео)

  16 Декември 2020, 11:48     3386     0   
     


Над 250 ски учители, представляващи над 30 000 души и 90 клуба по ски, излязоха на протест в италианския град Торино.

Причина за недоволството на бранша са новоприетите мерки, според които, ски курортите в Италия няма да работят по време на коледните и новогодишните празници. Сред исканията им са адекватни компенсационни мерки и отваряне на ски центровете възможно най-бързо след нова година.

Голяма част от учителите излязоха на площад Кастело, носейки ски и щеки.

„Да затворим ски центровете за коледа и нова година означава загуби за бранша от над 40%. Искаме адекватни компенсационни мерки и повече внимание към индустрията от страна на държавата и региона. Ако това не се случи, много бизнеси ще фалират, а кризата в бранша ще продължи с години“ коментира пред Ла Република Джани Пончет от Асоциацията на западните ски учители.

В протеста се включиха организациите Регионален ски колеж на Пиемонт, Асоциацията на ски учителите в Италия, Arpiet – асоциацията на лифт операторите, Асоциацията на собственици на хотели в Пиемонте, както и други, които представляват над 30 000 души, които са пряко свързани с зимния туризъм.  

При протестиращите слезе Президентът на региона Пиемонт, който обеща, че местните ски инструктори ще получат компенсации от по 2000 евро на човек, заради забраната за работа.

„Тези хора просто искат да работят. Ските не са само спорт или забавление, а професия за много хора, които имат семейства, бизнеси или хотели. Ние също ще настояваме за държавни мерки, които да подкрепят бранша, но първо ще свършим нашата работа. Всеки ски учител от Пиемонт ще получи по 2000 евро компенсация от региона заради забраната за работа“ обяви пред протестиращите Алберто Чирио – президента на региона Пиемонт.

Той добави, че ще се бори за възможно най-бързо отваряне на ски курортите след нова година, тъй като това е най-печелившият сектор от туризма в региона.

След срещата с Чирио, протестиращите бяха посетени и от регионалния министър на спорта, който съобщи, че Пиемонт ще осигури 20 милиона евро за подпомагане на ски операторите и хотелите в региона.