Страхът от яйцата в Европа: това, което знаем

  10 Август 2017, 07:52     2322     0   
     


Снимка: РОЙТЕРС

Милиони яйца са изтеглени от рафтовете на супермаркетите в няколко европейски държави - включително в Обединеното кралство - след като е установено, че някои от тях са били замърсени с потенциално вредния инсектицид фипронил.

Фипронил (Fipronil) се използва често, за да се отървем от бълхи, въшки и кърлежи, но е забранен от Европейския съюз за употреба върху животни, предназначени за консумация от човека, като пилета.

Избухването е възникнало в Холандия, която е един от най-големите европейски производители на яйца. Все още няма доказателства, че е навредило на никого.

Какво представлява фипронилът и дали е вредно за хората?

Фипронил е популярен пестицид, който често се използва за обезпаразитяване на битови домашни любимци като кучета и котки. Той е ефективен и за лечение на червени въшки, които се срещат често при домашни птици.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че фипронил е "умерено токсичен" за хората, ако се консумира в големи количества и може да има опасни ефекти върху бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Това може да доведе до "гадене, повръщане, болки в корема, замаяност и епилептични припадъци", казва агенцията за холандски хранителни стандарти NOVA, въпреки че ефектите й са обратими.

Трябва ли да спрем да ядем яйца?

Нидерландската агенция по хранителните стандарти NOVA публикува списък на някои партидни кодове за яйца, които не бива да се консумират. Според него една партида по-специално - с код 2-NL-4015502 - може да представлява "остра опасност за общественото здраве".

Също така е припомнил яйца от около 59 производители, чиито нива на фипронил може да представляват риск за децата, ако се консумират прекалено често в дългосрочен план.

Холандските яйца също бяха премахнати като предпазна мярка от супермаркетите в Белгия, Германия, Швеция, Швейцария, Великобритания и Франция.

Изтеглят от търговската мрежа заразените холандски яйца

Докато тестовете са открили нива, по-високи от препоръчителната граница на ЕС от 0,72 mg / kg за яйца, агенциите за хранителни стандарти и токсиколозите намаляват рисковете за всеки, който вече е ял замърсени яйца.

Холандският токсиколог Мартин ван ден Берг заяви пред местните медии, че това ще бъде само вредно "ако ги изяждате всеки ден през целия си живот".

Германската агенция за хранителни продукти заяви, че излишъкът на фипронил в краткосрочен план "не означава автоматично, че консумацията на въпросната храна включва риск за здравето".

Британската агенция за хранителни стандарти заяви, че броят на засегнатите яйца представлява около 0.00001% от яйцата, внесени във Великобритания всяка година, и заяви, че няма "нужда" от загриженост.

Къде и откъде произхожда замърсяването?

Контаминацията е открита на холандски птицеферми и около 180 ферми, които произвеждат милиони яйца седмично, са временно затворени, докато се извършват допълнителни тестове.

Смята се, че Fipronil е добавен към допустимо лечение за червени акари.

В момента в Белгия и в Холандия се извършва наказателно разследване, като се концентрират върху две фирми - "Птича визия", фирма за контрол на вредителите от Белгия, за която се твърди, че е продала лечението на холандската компания за почистване на домашни птици Chickfriend.

Тези фирми все още не са коментирали публично обвиненията, въпреки че агенция AFP съобщава, че адвокат на "Птича визия" е потвърдил, че фирмата е продала лечението на Chickfriend, но не е посочила откъде идва.

Каква е политическата реакция?

Скандалът стана публичен едва в началото на август, когато Нидерландия разпореди да бъдат извадени засегнатите яйца от рафтовете на супермаркетите.

Белгия пристигна за критика, когато се появи, че знае за замърсяването с фипронил в началото на юни, но не уведоми Европейската комисия до края на юли поради разследването на измами.

Белгийският министър на земеделието Денис Дукарме оттогава се оттегли, обвинявайки холандците, че са знаели за проблема още през ноември 2016 г. NVWA отхвърли искането.

Но предположението, че Fipronil може да е бил в хранителната верига по-дълго, отколкото се е смятало досега, е разтревожил много хора.

Германският министър на земеделието Кристиан Шмид определи обстоятелствата като "престъпни", а френският министър на земеделието Стефан Траверт заяви, че иска "много по-плодотворен и бърз обмен на информация" с партньорите си от ЕС по този въпрос./ BBC