Строителят на VII блок в Козлодуй - да има 6 млрд. долара оборот и да не е от Русия

  24 Януари 2024, 15:09     1386     0   
     


“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” обяви покана за заявяване на интерес от компании или консорциуми, които да построят  VII блок на одобрена площадка в централата с технология АР1000.  Това е така нареченият ИПС контрактор, тоест – за изграждане до ключ, съобщава 24 часа. 

В документите е записано, че новата мощност трябва да бъде пусната в експлоатация преди 2035 г. Цялата отговорност носи “Уестингхаус” - проектирането на отделните системи трябва да бъде делегирано от нея. Американската компания ще е отговорна за технологията и реактора, но самото изграждане ще бъде възложено на други фирми.  Заявления на компании от Руската федерация няма да бъдат разглеждани и класирани.

Изискването  е кандидатите  да имат опит в изграждане и въвеждане в експлоатация на поне два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока, или да са  доставяли и монтирали важно оборудване  отново за два блока. Този опит трябва да е натрупан в рамките на 15 години - от 2009 до 2023 г.

Според ядрени специалисти това

ограничава кандидатите до няколко американски и корейски компании

Коментира се, че това са “Флуор”, “Бехтел” и “Хюндай”.

Фирмите, които заявяват интерес, трябва да представят финансови отчети за пет години – от 2018 до 2022 г. За този период се иска да са имали печалба и оборот, надхвърлящ 6 млрд. долара. Не може да се подава повече от едно заявление от юридическо лице.

След като заявките от кандидатите бъдат приети, ще се прави шортлиста или предварителна квалификация на кандидатите.  Тези, които отговарят на критериите, ще имат възможност да подават офертите си в отделна нова процедура.

В случай че кандидатства консорциум, съставът му не може да бъде изменян в хода на тръжната процедура без предварителното съгласие на възложителя. Партньорите ще носят солидарна отговорност за участието както в тръжната процедура, така и във всеки възложен им договор. 

От “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” си запазват правото да анулират процедурата по всяко време.  Крайният срок за заявяване на интерес за участие е 2 февруари до 17 часа българско време. 

В края на октомври миналата година правителството на Николай Денков реши да започне строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” и даде 500 млн. лв. Паралелно започва и подготовката за VIII блок, пускането му трябва да е до 2036-а.

Според неофициална, но потвърдена от няколко източника информация до март трябва да е готово инженеринговото проучване за VII блок. След това лицензирането ще отнеме 4-5 години, защото това е първият американски реактор АP 1000, който ще работи в ЕС. Ако няма обжалвания и други пречки, е

възможно да е готов до 2033-а Преди време минис

търът на енергетиката Румен Радев заяви, че сумата за два нови ядрени блока е между 12,5 и 15 млрд. евро, което прави поне 6 млрд. за един.

Идеята за още мощности в АЕЦ “Козлодуй” е още от времето, когато се проектират V и VI блок на централата. Основният аргумент против нови блокове там е, че се струпват 8 реактора на една място. Но той вече не е актуален след спирането на първите четири в периода 2002-2006 г. като условие за приемането ни в ЕС.

Реални действия започва първото правителство на Бойко Борисов през 2012 г., което дава съгласие за изграждането.

След това - през 2013 г. при кабинета “Орешарски” тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев отива в САЩ. След завръщането му правителството одобрява доклад за нова ядрена мощност и го упълномощава да възложи на БЕХ преговори с “Уестингхаус” за изграждане на реактор AP 1000. На последното си заседание кабинетът “Орешарски” приема акционерно споразумение с американската компания за VII блок. Второто правителство на Борисов обаче не го прие.

Следват години на затишие, през които е размразен проектът за АЕЦ “Белене” и се стигна до процедура за инвеститор. Но войната в Украйна на практика го ликвидира, а украинците искат да купуват руските реактори за “Белене”.