Студ унищожи 1/3 от реколтата от грозде във Франция

  16 Април 2021, 18:23     4397     0   
     


Студената вълна, която премина през Франция между 5 и 8 април, е унищожила около 1/3 от реколтата от грозде в страната, съобщава „Франс 24“.

Според Европейската организация на винопроизводителите около 80% от френските лозя са засегнати от мразовитото време, а в определени региони загубата на грозде може да се окаже над 50%. По предварителни изчисления загубите за бранша може да достигнат 2 милиарда евро.

Студеният фронт е нанесъл огромни щети заради необичайно топлото време в края на март, което е позволило на лозята да пораснат по-рано тази година. В областта Шампан например температурите паднаха от 26 градуса до -6 само за няколко дни.

През трите критични нощи между 5 и 8 април земеделци от цялата страна се опитваха всячески да опазят реколтата, палейки огньове, факли и дори свещи около лозята, в опит да ги стоплят.

„Тазгодишната реколта си замина само за 2-3 нощи. Ако няма реколта, няма да има и вино. Това е огромен проблем, не само за нас. Цялата местна икономика губи“ коментира Лаурен Пинсо, собственик на изба в Шабли.

Министър председателя на Франция Жан Кастекс нарече ситуацията „бедствие в земеделието“ и апелира за премахване на лимита за компенсации за земеделци при бедствия.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепи френските винопроизводители в „Туитър“:

„Обръщам се към вас, земеделците, които се бориха неуморно нощ след нощ, за да спасите плодовете на работата си, искам да ви уверя, че имате пълната ни подкрепа в тази битка. Бъдете силни! Ние сме на ваша страна“ написа Макрон.

Този удар идва в лош момент за френската винена индустрия. Тя понесе сериозни щети заради американските мита върху виното, както и коронакризата, която затвори заведенията.

Долу може да видите кадри на винопроизводителите в Шабли, които се опитват да спасят реколтата, палейки огньове: