Свързват софийското метро с Витоша

  04 Юни 2020, 12:58     49532     7   
     


Снимка: Новата линия на метрото ще облекчи трафика до двата големи търговски центъра, които през 2019г. са били посетени от 4 милиона автомобила.

Един от най-интересните нови проекти на Столична община е свързването на градската метро линия с Витоша. Идеята е да се създаде отсечка на метрото от станция Бизнес парк в Младост до Икеа, София Ринг Мол и Симеоновския лифт.

Предложението включва създаването на уникален за Европа интермодален хъб, който ще събира на едно място метро, лифт, автогара и буферен паркинг.

За целта трябва да бъде изградена отсечка на метрото с дължина около два километра, която ще има две нови станции.

Симеоновският лифт, с който софиянци ще могат да стигат директно в планината, ще бъде удължен до станцията на метрото и ще минава над Околовръстното шосе, а до тях ще бъдат създадени буферен паркинг и автогара.

„Представете си вие, от която и точка на града, ползвайки метрото, да отидете в планината, при това съвсем екологично и безопасно.“ коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Перспективата пред проекта е голяма:

  • София ще се превърне в уникална европейска столица, като новата връзка ще позволява на граждани и посетители да стигат от центъра на града до Витоша изключително бързо и лесно.
  • В района около Симеоновския лифт живеят и работят над 28 000 души, които ще могат да се възползват от новата линия на метрото.
  • Буферният паркинг, който ще бъде изграден, ще обслужва кварталите Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Панчарево, Малинова долина и другите околни райони. Така жителите на тези населени места ще имат бърз и екологичен достъп до центъра на столицата, което ще има положителен ефект върху трафика.  
  • Метрото ще облекчи и трафика към Икеа и София Ринг Мол, които през 2019г. са били посетени от 11 милиона души и 4 милиона автомобила.
  • Автогарата, която ще замени автогара Юг, ще обслужва Южна България и ще има бърз коридор за излизане от столицата, особено когато новият участък от Околовръстното шосе на София бъде завършен. Така автобусите, които пътуват до населените места около София, няма да имат нужда да влизат в центъра на града.

Очаква се стойността на този двукилометров участък да бъде около 60 млн. евро, а времето за строителство около 3 години.


     

Петко05.06.2020 г., 14:15 ч.

Чудесна идея.Да се свърже градът с планината.Дано не я провалят ,като много други неща.

Ku4e05.06.2020 г., 12:06 ч.

А кога ще пуснат трети лъч до Красно село. Много се забави.

Защо05.06.2020 г., 12:05 ч.

Ще има по голям ефект да удължат метрото от Парадайс към околовръстното или да направят няколко станции по Симеоновско шосе с буферни паркинги отколкото да правят 2 метростанции до Икеа и Ринг-а. Едва ли хората от Симеоново, Драгалевци и Малинова долина ще го ползват след като трябва да ходят с кола до там и след това да се връща

Димов05.06.2020 г., 11:04 ч.

Да ,бе и от Ринг мола само гардероби се купуват.

Гардероб05.06.2020 г., 08:08 ч.

И от ИКЕА с гардероба в метрото...

Мафия04.06.2020 г., 23:00 ч.

Вместо Студентски където има 100хил жители и 2 препълнени буса постоянно.

Един04.06.2020 г., 22:31 ч.

50 кинта за лифт за 4 членно семейство. Мерси. Пак оправят бизнеса на някой.