Теди Кацарова: Горещо препоръчвам – излезте, тренирайте!

  17 Май 2021, 14:45     2518     0   
     


Теди Кацарова е лице на информационната кампания “Във Форма“, която цели да насочи вниманието на младото поколение към необходимостта от здравословен начин на живот. Повече за кампанията може да научите на www.facebook.com/vlezvuvforma .

Здравей, Теди, защо е важно за теб да си във форма и как го постигаш?

Здравей! Много е важно, защото аз подобрих изцяло здравословното си състояние! Имах доста оплаквания и в рамките на 6 месеца изцяло смених начина си на живот. Не само чрез спорт, но и храненето, всякакъв вид добавки… но основно съм супер активна. Много ходя пеша, отделно работя с треньор три пъти седмично.

Носи ли ти удоволствие спортът или по-скоро по задължение го практикуваш?

Огромно удоволствие ми носи спортът! До такава степен, че вече не мога да живея без всички упражнения, които правим. Тренирам около час и половина, понякога час и 15 минути, заедно моя инструктор – Владислав Хаджиперев се казва той, и съм му много благодарна, защото благодарение на комплексните упражнения, които ми назначава, намаляха изключително много болките в кръста ми. Всъщност това беше основната ми мотивация да продължа с упражненията и това да се превърне в начин на живот.

Каза, че освен че спортуваш, спазваш и други здравословни навици, какви са?

Всъщност стартирах своя режим с намаляване на калорийния прием. Положих се за известно време на калориен дефицит. Имаше един период от 5 месеца, в които ядях около 1200 калории дневно, което принципно е по-малко от това, което една жена трябва да приема. Но на мен ми се отрази много добре. Освен, че се чувстваш по-лек, общото ти състояние се подобрува и най-хубавото е, че докато го спазвах до такава степен развих навик, че вече продължавам горе-долу да се храня по същия начин. И другото хубаво е, че ядеш абсолютно всичко. Разбира се, не ядеш постоянно сладко и мазни неща, но ядеш от всичко в малки количества. Така човек свиква и не се превръща в нещо като изтезаваща диета, а напротив – много е лесно всяко едно от условията да се изпълни в спазването на калорийния принцип.

Какво е посланието ти към младежите, които предпочитат да прекарват повече време пред екраните, отколкото практикувайки спорт?

Спортът е нещо, което те кара да се изолираш от проблемите си, да смениш рязко заобикалящата те среда, да се запознаеш с много нови хора. Имаш възможност да си направиш яки селфита, които да постнеш в социалните  мрежи. За момчетата има готини мацки, за момчетата – готини момчета, хубави треньори и инструктури. Така че горещо препоръчвам – излезте, тренирайте. Не говорим само за фитнесите – говорим за навън, сред природата, но площадките. Виждам, че напоследък е супер актуално да се тренира на лостове. Много е хубаво човек да ходи пеша, хубаво е да обикаляме планините. Въобще - всичко, което не включва седенето в къщи е мнооого готино!

Проектът  „Във Форма“ е финансиран от “НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА 2021 ГОДИНА”, Направление 2, тема „Насърчаване на здравословен начин на живот“ на Министерство на младежта и спорта.