Торнадо, огромна градушка и наводнения в Измир

  12 Февруари 2021, 16:28     2921     0   
     


Торнадо, огромна градушка и наводнения удариха турския град Измир. Най-малко 18 души са пострадали, има големи щети по сгради, както и десетки загинали животни.

Бедствието е започнало в четвъртък вечерта със силни валежи, които са предизвикали наводнения. Малко след полунощ, в крайбрежните части на града, се е образувало торнадо и е заваляла градушка с размерите на яйце.

Според местните власти има много ранени хора, срутени покриви, паднали дървета и стълбове, както и загинали селскостопански животни.

16 души са пострадали на строителен обект, след като буреносният вятър е съборил един от крановете.

„Това е невиждано явление за Измир. Това беше истинско и мощно торнадо. След проверка на бреговата ивица открихме няколко коли, които са изхвърлени върху покриви на къщи, на по 10 метра от местата, където са били паркирани“

Той добави, че има и обърнати лодки и кораби, а над 700 оранжерии в крайбрежните райони са почти унищожени от огромната градушка.

Според кмета на Измир е истинско чудо, че няма жертви. Той смята, че вечерният час, който е наложен в Турция заради пандемията, е спасил живота на много хора.

„Хората са били вкъщи, иначе щеше да има и жертви. На записи се вижда как тухли летят заради силния вятър. Торнадото беше невероятно силно, вдигаше коли във въздуха и ги размяташе“ коментира Тунч Сойер, кмет на Измир.

Долу може да видите кадри от стихията в Измир: