Тото: Важно е човек да е във форма

  12 Юни 2021, 20:30     5571     0   
     


Между головете и тренировките на терена, Тото отдели няколко минути специално за разговор с нас, в който ни сподели своя начин да бъде #ВъвФорма, как това му помага в кариерата, а също и как обича да прекарва свободното си време!

- Здрасти, Тото! Защо е важно за теб да си във форма и как го постигаш?

- За мен е важно, дори да не е перфектната спортна състезателна форма, важно е човек да е във форма, защото това много помага за мисленето. А на мен ми е много важно да ми е чиста главата, като пиша текстовете. Постоянно се срещам с много хора, а това натоварва. Движението ми помага да си изчиствам мислите. Между другото, движението също така намалява стреса, агресията, намалява лошото отношение към света. Колкото повече спортуват хората, аз ти го казвам честно, стават по-позитивни! Сериозно ти казвам! Малко спорт помага за кръвообращението, но помага и за по-трезвото мислене. Добрата физическа форма държи и мозъка ти във форма. Това е много важно!

- А извън професионалните ангажименти къде може да те открие човек? Къде обичаш да прекарваш свободното си време?

- Свободното си време го прекарвам най-вече с жена ми и сина ми. С нея ходим да спортуваме. В момента, заради ситуацията, ходим предимно на фитнес, но иначе тичаме заедно.  Аз обичам и да ритам - играя с приятели много често, участвам в няколко отбора. Някои благотворителни, някои не.

Истинско свободно време, ако имам, го прекарвам на дивана, защото то започва към 10ч. вечерта и то как да го прекарам иначе...

- Към какъв спорт би насочил сина си?

- Аз съм футболист, цял живот съм тренирал. Майка му е професионален танцьор и хореограф. Тя цял живот танцува. Той вкъщи танцува с топка в краката, нещо като художествен футбол. Обаче него го влече ритането, иска все да рита. Много силно рита! Само на годинка и половина е, а рита силно и знае думите мама, тати и гоооол! Предполагам, че ще спортува футбол, но дали ще го играе професионално или за да си изкарва хубаво времето, това вече ще си е негов избор.

- Какво е посланието ти към младежите, които предпочитат да прекарват повече време пред екраните, отколкото навън, спортувайки?

- За да са добри пред екраните, трябва да спортуват. Всичко е въпрос на граници, всичко е в пропорциите. Дори ако искат в бъдеще да работят някаква работа, която изисква да си пред екран, за тях ще е много важно да им е чиста главата, много добре да си почиват психически. Физическата подготовка ще им помогне да мислят по-добре. Напълно вярвам в това, вижда се как много ИТ специалисти, крипто-майнъри са станали фитнес маниаци и боди-билдъри, защото сами са усетили, че имат нужда да намерят баланс на седенето пред екрана.

И като малък го правех – първо спортувах, после сядах да уча и са пиша и тогава можех да се съсредоточа добре.

- Имаш ли текст, който си написал след футболен мач?

- О, да – и за мен, и за други колеги. Даже за Гери-Никол написах една песен точно след мач, още в колата ми дойде музата.

Повече информация може да намерите на Фейсбук страницата на кампанията „Във Форма“ – www.facebook.com/vlezvuvforma

Проектът  „Във Форма“ е финансиран от “НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА 2021 ГОДИНА”, Направление 2, тема „Насърчаване на здравословен начин на живот“ на Министерство на младежта и спорта.