Три самолета ще се борят с градушките на места, които не са защитени с ракетен способ

  14 Май 2021, 15:30     4524     0   
     


Само за последното денонощие в страната са проведени 8 операции, в които са използвани 642 противоградови ракети за обработването на 58 облачни клетки.

Стартира пилотният проект за противоградова защита с три самолета. Тя ще обхване незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България.

Става въпрос за над 30 милиона декара и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите са локализирани на летище Горна Оряховица.

Същевременно от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, съобщиха, че за последното денонощие са изстреляни 642 противоградови ракети из страната. Най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен.

Проведени са общо 8 акции, в които са обработени 58 облачни клетки.

По данни на командните пунктове в Северна България валеж от град е регистриран в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България валеж от град е паднал в областите Пловдив и Стара Загора.

От командния пункт в село Долно Церовене, област Монтана са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, област Плевен са изстреляни 126 ракети. От полигона в село Бърдарски геран, област Враца са обработени 11 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалнатите дирекции за борба с градушките в град Грамада, област Видин и са изстреляни 62 ракети.

В Южна България по нареждане на командния пункт в село Голям чардак, област Пловдив са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. От полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен и село Петрово, област Стара Загора през последното денонощие са изстреляни 104 противоградови ракети.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0