Трябва ли да се поставят парапети около Боянския водопад?

  15 Януари 2024, 01:19     1348     0   
     


Вчера Планинската спасителна служба спаси 35-годишен мъж, паднал и пострадал тежко при катерене в района на Боянския водопад.

Инцидентът отново повдига темата за безопасността на Боянския водопад, който се слави като най-смъртоносната атракция в района на София. Само в периода от 1999г. до 2021г. общо шест души са загинали при падане от водопада.

Последният случай бе през лятото на 2021г., когато чуждестранен турист се подхлъзва в най-високата част на водопада и загива след падането.

През 2011г. пък 39-годишния Константин пада смъртоносно от абсолютно същото. Тогава в обществото сериозно се заговаря за нуждата от парапети, а Българският червен кръст многократно апелира за поставянето им. 

Тогава действащият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев обаче отказва да постави предпазни огради, с претекст, че това е в разрез с плана за управление на парка, а номерът е отбит с няколко предупредителни табели и коментар от Белев, че „мястото е опасно, и туристите се изкачват, като знаят, че поемат риск“.

Дежурното оправдание на всички институции - дирекцията на парк Витоша, Министерство на околната среда и водите и Столична Община е, че Планът за управление не разрешава на това място да се копае и да се поставят здрави и безопасни парапети.

Може би е време отговорните институции, в лицето на екоминистъра Юлиян Попов, новия кмет на София Васил Терзиев и директора на Природен парк Витоша Анна Петракиева, да се погрижат за безопасността на софиянци и посетители, да направят нужните промени и да вземат мерки, за да може една от най-известните атракции на Витоша да бъде посещавана сигурно, а инцидентите да не се повтарят.