Тувалу – изчезващият рай

  12 Октомври 2021, 16:31     4792     0   
     


Коя е най-малко посещаваната държава в света? Едва ли мнозина често си задават този въпрос, но отговорът му е доста интересен. Това е малката тихоокеанска държава Тувалу.

Надали много хора са чували за нея.

Островната държава се намира в Полинезия, в западната част на Тихия океан. На еднакво разстояние между Хаваите и Австралия. Всяка година по-малко от 2000 души посещават тихоокеанската страна.

Тувалу е разположена върху 3 рифови острова и 6 атола, като общата им площ е малко над 25 квадратни километра. Местното население е около 11 000 човека.

Най-населеният остров е Фунафути, както се казва и столицата на държавата. Той представлява тясна ивица от няколко малки острова, която се разпростира на едва 9км и обгражда лагуната Те-Намо. На места островът е широк по-малко от 20 метра.

Островите разполагат с няколко уникални лагуни, плажове и коралови рифове, както и хотел и летище. Въпреки уникалната природа, която предлага, туризъм на островите почти няма. От гореспоменатите 2000 посетители годишно, по-малко от 300 са с цел туризъм.

Тихоокеанската държава обаче е поставена и пред по-голям проблем от липсата на туристи – климатичните проблеми.

Тъжната истина за Тувалу е, че след няколко десетилетия страната може вече да не съществува.

Климатичните промени и топенето на ледовете повишават нивото на океана, което отнема земя от островите, чиято средна надморска височина е по-малко от два метра. От 1971г. до 2014г. над 70% от земята на Тувалу е била погълната от океана.

Интересно е, че преди 7 години, притиснати от повишаващото се морско равнище, властите в островната държава приема решение, че ще започне да закупува земя в Австралия и Нова Зеландия, където местното население да се премести, ако океана погълне островите.

Тувалу е една от най-засегнатите държави от повишаването на морското равнище.

Още през 2000г. Тувалу става член на ООН, като основната цел на това е поставянето на дневен ред на темата за климатичните промени и последиците от тях върху островните държави.

На ежегодната конференция на ООН за промените в климата през 2015г., проблемите на Тувалу и другите тихоокеански държави бяха една от основните теми, които се дискутираха. Тогава министър председателя Енеле Сапоага изнесе паметна реч, в която апелира държавите по света да спазват Парижкото споразумение за климата и завърши с думите:

„Нека го направим за Тувалу, защото ако спасим Тувалу, ще спасим света“. 

Долу може да видите видео на травъл блогъра Томас Браг, който през 2016г. посещава Тувалу. Епизодът от туристическата му поредица става сензация в социалните мрежи и е гледан от над 10 милиона души: