Учени откриха женска от най-застрашения вид костенурки на земята

  04 Януари 2021, 12:10     4348     0   
     


Учени са открили женски екземпляр на най-застрашената костенурка в света.

Шанхайската мекочерупчеста костенурка е критично застрашена, като от вида има останали само три или четири мъжки – един в зоопарка в Китай и два или три в природата във Виетнам.

Тя някога е била широко разпространена, но заради ловът й за месо и яйца, днес тя е най-застрашената от изчезване костенурка.

Женската е била открита в езерото Донг Мо във Виетнам през октомври и заловена месец след това. Направени са и генетични тестове, които са потвърдили, че тя е представител на изключително редкия вид.

„В година, в която трудностите и лошите новини доминираха, откритието на женската ни дава надежда. Надежда, че Шанхайска мекочерупчеста костенурка ще има още един шанс да оцелее“ коментира Хоанг Бич Туй, директор на Дружеството за консервация на дивата природа във Виетнам.

Благодарение на откритието учените се надяват, че видът може да бъде спасен.  

„Този успех ще ни помогне да разберем повече за Шанхайска мекочерупчеста костенурка. Следващата стъпка ще е да се опитаме да хванем и мъжки екземпляр от вида, за да може да започнем програма за развъждане, което ще спаси костенурката от изчезване“ коментира Тимъти Макормак директор на „Азиатската програма за костенурки“.

Шанхайска мекочерупчеста костенурка е най-застрашения от изчезване вид костенурки. В миналото са били разпространени в югоизточен Китай и северен Виетнам, но заради лова им днес са останали едва няколко екземпляра. Те са едни от най-големите сладководни костенурки, достигайки до 106 сантиметра дължина на черупката и тегло до 250 килограма.