Учени с нова теория за Тунгуския метеорит

  14 Октомври 2020, 13:45     15058     0   
     


Снимка: Екзползията приравнила със земята цели гори в Сибир.

Сутринта на 30 юни 1908 г. над централен Сибир, в района на река Подкаменная Тунгуска, прелетява огнено тяло със сферична до цилиндрична форма. Около 7:15 часа става експлозия във въздуха, която приравнява цели гори и убива трима души. Тя обаче не оставя кратер.

Над 100 години вече не е напълно ясно, какво се е случило в този момент над Русия. Най-известната и общоприета хипотеза е, че небесното тяло е било ледена комета, която се е изпарила рязко при допира с атмосферата, създавайки експлозията.  

Данил Креников от Държавния университет в Сибир смята, че отговорът е друг.

Той, заедно с екипа си от университета, публикуваха нов модел, според който астероид с ширина около 200 метра е преминал през земната атмосфера и е продължил по слънчевата си орбита, без да има сблъсък със земята. Вълната от триенето между тялото и атмосферата е довела до експлозията, която е приравнила огромни площи с гори в Сибир.

„Смятаме, че събитието в района на Тунгуска е причинено от железен астероид, който е навлязъл в земната атмосфера, но е продължил по слънчевата си орбита“ коментира Данил Креников пред „Astronomy.com”.

Използвайки компютърни симулации с небесни тела съставени от лед, метал и камък, руските учени са стигнали до заключението, е най-вероятното обяснение е, че железен астероид е преминал през земната атмосфера под малък ъгъл, създавайки взривна вълна при съприкосновение нея, след което е продължил по слънчевата си орбита. Без да оставя кратер.

Още повече, те са изчислили, че за да се изпари напълно преди допира си със земята, ледена комета, която е достатъчно голяма за да създаде подобен взрив, трябва да премине около 300 километра през атмосферата.

Ако хипотезата на учените от Университета в Сибир се окаже вярна, то това означава, че само преди 112 години земята се е разминала на косъм с катаклизъм, който е можел да сложи край на човешката цивилизация.