Учени създадоха ядлива опаковка за храна от водорасли

  25 Март 2021, 15:06     2638     0   
     


Снимка: Създателите на новия опаковъчен материал - Рамохан Алуру и Григорий Зарянов.

Екип от руски и индийски учени от Уралския федерален университет са създали ядлива опаковка за храна, която е направена от водорасли, пише научният журнал „Journal of Food Engineering“.

Освен, че е ядлива, опаковката се разгражда на 90%, след само 24 престой във вода. 

Новият материал е изцяло естествен и е подходящ за пакетиране на плодове, зеленчуци, месо и риба. Той е базиран на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства.

Екипът от учени са добавили и ферулова киселина към материала, която има антиоксиданти свойства и забавя процеса на оксидация на продукта в опаковката, запазвайки го свеж по-дълго време.

Освен това има и възможността да се добавят естествени антивирусни агенти като съединения на чесън, куркума и джинджифил, които ще „дезинфекцират“ продукта в опаковката.

Според Григорий Зарянов, един от създателите на новото опаковъчно фолио, производството му е изключително лесно и евтино. Материалът може да бъде произвеждан във всяка фабрика за полимери, а цената му е ниска заради изобилието от водорасли в световен мащаб.