В Аржентина отриха скелет на нов вид динозавър с рекордни размери

  26 Януари 2021, 15:12     9031     0   
     


Снимка: Възможно е скелетът да принадлежи на динозавър, дълъг повече от 37 метра и тежащ над 70 тона.

В Аржентина са отрили скелет на нов вид динозавър, който може да се окаже най-големият бродил по Земята някога, съобщава „Смитсониън“.

На находката се натъкват за първи път местни палеонтолози през 2013г. Тогава те отриват 24 гръбначни прешлена с огромни размери във формацията Канделерос в аржентинската провинцията Неукен. От тогава учените се опитват да разберат от какъв вид е динозавърът.

Отговор на този въпрос бе даден преди седмица в научния журнал „Cretaceous Research“.

Според официалния доклад на Алехандро Отеро, палеонтолог, участвал в разкопките в Аржентина, става въпрос за нов вид динозавър, който е бил тревопасен, с дълга шия, от групата на титанозаврите. Бродил е по земята преди около 98 милиона година, през периода Горна Креда.

Учените смятат, че е възможно новооткритият вид да е по-голям от 37-метровия, тежащ 70 тона Патаготитан, който е смятан за най-едрия динозавър.

„Съдейки по скелета, новият динозавър е претендент за титлата най-голям динозавър ходил по Земята някога. Откритието ни дава още един пример, че зауроподите(тревопасни динозаври на четири крака) могат да променят възприятията ни относно максималните размери на сухоземните животни“ коментира Пол Барет – палеонтолог от Природонаучния музей в Лондон.

За да отговорят напълно на въпроса, дали това е бил най-големият динозавър, учените трябва да продължат да копаят. За да могат да изчислят точните размери, те трябва да открият поне фрагменти от бедрена или раменна кост.

„Динозавърът е огромен, но трябва да продължим да търсим други части от него, за да може да отговорим с точност колко е бил голям“ коментира Алехандро Отеро, палеонтолог от аржентинския Музей де ла Плата и автор на доклада.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1