В Исландия са регистрирани над 20 000 земетресения за последните 10 дни

  06 Март 2021, 13:19     3902     0   
     


Експертите предупреждават, че има голям шанс вулканът Кейлир да изригне в близките няколко дни.

В Югозападна Исландия са регистрирани над 20 000 земетресения за последните 10 дни, съобщава Исландската метеорологична агенция.

Само за последните 2 дни на полуостров Рейкянес са регистрирани 3100 земни труса, 68 от които с магнитуд над 3 по Рихтер. Най-силният от тях е бил 5.6 по Рихтер.

Според експертите сеизмичната активност се дължи на движението на магма. Затова на полуострова, и особено около връх Кейлир, е обявен и код оранжево за опасност от вулканични изригвания.

„Не казваме, че вулканът е започнал да изригва, но подобна сеизмична активност подсказва, че трябва да очакваме подобно нещо в близкото бъдеще“ коментира Кристин Йонсдотир от Исландската метеорологична агенция.

Ако вулканът Кейлир, който се намира на 20 километра от столицата Рейкявик, изригне, то това ще е първото подобно явление в региона от 12 век насам.

Въпреки това учените не очакват вулканът да изригне с голяма експлозия, подобно на Ейяфятлайокутъл през 2010г., когато въздушният трафик над Европа бе парализиран от облаците дим и сажди, които вулкана изпусна.

„Това ще е съвсем различно изригване от Ейяфятлайокутъл през 2010г. Едва ли ще се стигне до нарушаване на въздушния транспорт. Най-вероятно ще е просто изпускане на лава с минимална експлозия, което ще продължи със седмици“ смята Фрейстейн Зигмундсон, геолог от Исландската метеорологична агенция.

По предварителни проучвания на метеорологичната агенция се очаква лавата от Кейлир да не достигне до населени места. Вече има и определени обходни маршрути за пътищата, които се очаква да бъдат покрити с лава.

Исландия е разположена върху границата между две тектонски плочи, а сеизмичната активност се е превърнала в част от ежедневието на исландци.