В Пирогов приемат по 20 души на ден ухапани от кърлежи

  07 Май 2018, 16:33     11237     0   
     


От април досега около 150 са случаите на хора, които са потърсили лекарска помощ, за да извадят забит в тялото им кърлеж. Това обясни дежурният екип на  Пирогов.

Средно на ден минават по 10-20 пациенти, като повече от тях идват, след като не са успели да извадят кърлежа и той се е скъсал. Те опитват сами, но не всеки умее. 

Докторите обясниха, че при ваденето на впитите животинки най-много помага йод-бензин, тъй като ги успива и по този начин те се вадят по-лесно. Припомниха, че практиката с олио е опасна, защото то задушава кърлежа и той може да повърне. Ако това се случи, той връща заразената кръв във вашата система и ви заразява.

Експертите припомнят също така, че кърлежът не трябва да се стиска или усуква. Ако тръгнете да вадите кърлеж сами, трябва да захванете основата му стабилно с пинсета и да го издърпате с право движение нагоре. Целта е кръвта, която той е изпил да не се връща във вашия организъм.

Преди няколко дни в предаването "На кафе" специалист препоръча, всеки който има куче или ходи често в парка, да си купи специална пинсета за кърлежи. Тя струва около 5 лева и се продава в зоомагазините и в някои аптеки.

На някои от пациентите им се налага да взимат антибиотик. До това се стига, ако мястото, където е забит кърлежът, е по-силно зачервено. Това се прави и ако животното е престояло повече от 2-3 дни. Освен, че се дава антибиотик, екипите съветват ухапаното място да се наблюдава.

Ако получат по-голямо зачервяване, е най-добре пациентите да се насочат към инфекциозна болница. Също така след 15 дни при желание те могат да си направят и кръвна проба. Ако кърлежът е цял, всеки, който иска, може да го занесе и в Института за заразни и паразитни болести за изследване.

От дежурния екип обясниха още, че предстои пик на случаи от ухапани от кърлежи. Според тях през май и юни, дори и юли засегнатите от паразитните твари ще бъдат повече.

Специалистите припомнят, че най-лесния начин да нямаме проблеми с кърлежи, е да избгваме места с висока растителност.