В район Витоша махат плочките, асфалтират тротоарите

  16 Ноември 2020, 13:18     6477     1   
     


Снимка: Асфалтовата настилка е по-здрава, по-лесна за поддържане, по-гладка и не задържа прах

Най-накрая една добра практика, която е традиционна в градове като Париж, Лондон и Виена, се реализира и в София.

Управата на столичният район Витоша сменя потрошените плочки по тротоарите в Драгалевци, Симеоново и Бояна с асфалт.

Тази подмяна е не само е по-бърза и чиста, но и много по-здрава. Технологията, която масово се използва в столицата, пясъчна основа с циментови плочки отгоре, е изключително нетрайна и мръсна.

След първия по-сериозен порой, те се разместват, надигат и следствие на това лесно се чупят. По тази причина тротоарите в София са трагични, потрошени и разбити, като след бомбардировка. Особено неприятно е, когато след дъжд стъпиш на някоя разклатена плочка, а водата те изпръсква до кръста.

Хората непрекъснато се спъват, а ожулените обувки и счупени токове са ежедневие. Да не говорим какво неудобство е за майките с колички и малките деца с колелета.

От години сме свидетели на безкрайните скандали с поставяните плочки в Столицата. Поради некачествено строителство и евтиният материал, който се използва, скоро след направата, тротоарите изглеждат по-зле отколкото преди ремонта.

Всичко тези неудобства се преодолява, когато плочките се подменят с асфалт.

Предимствата са много. Освен, че се полагабързо и чисто, асфалтовият тротоар лесно се поддържа и мие. Намалява се запрашеността, защото няма фуги, в които да се събира мръсотия. Траен е, и е с гладка повърхност, което позволява водата лесно да се отича. Удобен е за пешеходците, особено за по-възрастните. Не е грозен и може да се полага в различни цветове.

Дано в  Столична община вземат примера от район Витоша и да започнат по масово да асфалтират тротоарите, за удобството на гражданите и по-добри вид и чистота.


     

Атанас16.11.2020 г., 15:17 ч.

Дано и в Стрелбище се сетят да асфалтират тротоарите,че са трагични.

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0