В Русия се роди златен тюлен

  10 Септември 2020, 16:53     5256     1   
     


Изключително рядък златен тюлен се е родил в Русия, съобщават местните медии.

Бебето е родено преди по-малко от месец на остров Тюлений в Охотско море, където има колония на тюлени. То е забелязано и снимано от морския биолог Владимир Бурканов.

Според него шансът малкото да се роди с подобна окраска е 1 на 100 000.

Цветът на младия тюлен се дължи на частичен албинизъм, тоест има златна козина, сини очи и розови перки.  

Макар гледката да е много интересна за хората, учените се притесняват, че животното може скоро да бъде отлъчено от групата си, заради необичания му цвят.  

Причина за това е, че преди четири години в региона е имало друг подобен случай, когато малко със същата окраска, кръстено Нафаня, е било изгонено от групата и се е наложило то да бъде спасено и отглеждано в аквариум.

Но за щастие засега няма индикации, че тюленът ще има подобна съдба.

„Малкото изглежда добре нахранено, което значи, че майка му се грижи за него. Все още не сме забелязали да има агресивно отношение от страна на другите членове от групата“ коментира пред „Siberia Times” Бурканов.

За жалост обаче, тюленчето най-вероятно е сляпо заради албинизма.

Бурканов коментира, че екипът от учени е готов да спаси малкото, ако то бъде отхвърлено или забележат, че не може да се грижи за себе си. Ако това се случи, то златният тюлен ще бъде преместен в аквариума в Сочи, където се намира и Нафаня.

Въпреки всичко, за малкото все още има надежда, тъй като преди се е случвало, макар и много рядко, тюлени с подобна окраска да живеят дълъг и щастлив живот.

 


     

Атанас Чобанов16.09.2020 г., 14:35 ч.

Ето още една идея към Тома Белев! Може да поиска няколко милиона от обществена поръчка, за да преброи златните тюлени в... Черно море! Вече знае точната бройка на делфините там, така че защо да не брои за милиони и тюлените?!?