В Швейцария призовават местните да посещават ски курортите, за да спасят зимния сезон

  22 Ноември 2020, 15:12     4484     1   
     


Снимка: Швейцария премахна карантината за пристигащите от Франция, а ски курортите се надяват, че за коледните празници, те ще могат да приемат туристи и от съседните държави.

Швейцарските ски курорти понесоха голям удар, след като трябваше да прекратят миналия зимен сезон още през март заради пандемията.

Тази година обаче, те са решени да спасят сезона и отправиха апел за подкрепа към местните.

Още в края на октомври от Асоциацията на ски лифтовете, излязоха със строги мерки, които да не позволяват разпространението на Ковид в курортите – маските ще бъдат задължителни не само в кабините, но и на откритите лифтове, пред касите, както и на опашките и в транспортните средства към ски зоните. Накратко, единственото място където скиорите ще могат да свалят маските си, е на самата писта.

Освен това на всяка станция трябва да има диспенсери за дезинфектант, а новите политика за продаване на ски карти позволяват доста по-гъвкави условия за връщане на карти, ако скиорите са възпрепятствани да пътуват.

Навсякъде в ски зоните полицейски екипи следят дали противоепидемичните мерки се спазват.

Благодарение на тези мерки, швейцарските ски курорти получиха подкрепа от правителството и им бе разрешено да работят, въпреки че алпийската държава е силно засегната от пандемията.

Първият ски курорт, който отвори врати в края на миналия месец, е Вербие. Там целият персонал работи със шлемове, носенето на маски се следи изкъсо, а дезинфектант може да бъде намерен на всяка крачка. Всички полагат максимални усилия, за да покажат, че ските могат да бъдат абсолютно безопасни.

„Ковид е неприятен за всички, но се чувствам безопасно на пистата. Всички мерки се спазват. Идвам сутрин да карам и нямам притеснения“ коментира пред Асошиейтид прес Лудович Гуго преди да се спусне по пистите на Вербие.

В последните дни в алпийската държава се заговори дори за силен зимен сезон около Коледа, след като властите премахнаха задължителната карантина при пристигане от Белгия и Франция.

Но въпреки зелената светлина от правителството, от бранша имат своите притеснения, че сезонът ще бъде тежък. Най-големите курорти разчитат изключително много на туристи от Америка и Азия, които вече е ясно, че няма да могат да посетят Швейцария. Освен това, в някои кантони заведенията за след ски, както и ски училищата, няма да могат да работят, а те генерират около 30% от печалбите на ски центровете.

Успокоително за тях е, че местните хора вече проявяват голям интерес към ски курортите. Още в началото на месеца над 110 000 швейцарци вече са били закупили своя „Magic pass” – ски карта, която струва 820 евро и дава сезонен достъп до 30 ски курорта в страната.

Освен това, тази година швейцарците няма да имат възможност да пътуват до тропически дестинации като Бали, които в последните години добиват голяма популярност в алпийската държава, и най-вероятно ще прекарат ваканциите в местните ски курорти.

„Тази година швейцарците най-накрая ще изберат Вербие пред Бали“ коментира Лауран Ванат, автор на годишен финансов отчет за световния ски туризъм.

Очакванията на Грегори Куин, който е спортен историк от университета в Лозана, са че в по-малките курорти, които се намират на по-ниска надморска височина и са в близост до населените места, дори ще се наблюдава увеличение на посетители спрямо предходни години.

„Очаквам хората тази зима да изберат курортите, които са по-близо до тях, защото така ще се чувстват по-защитени“ коментира Куин.


     

Алекс24.11.2020 г., 15:28 ч.

Къде е в Швейцария офшорката WWF, за да излезе сега на протести и да призове местните да не посещават своите ски курорти, защото ще нарушат съня на дивите мечки и ще изплашат зимните комари със своето нашествие по курортите?!?