В Столична община се проведе поредната безплодна среща за лифтовете на Витоша

  07 Януари 2021, 18:22     3359     8   
     


Снимка: Княжевският лифт не работи от 1991г. Тогава, след силен вятър, въжетата се оплитат и скъсват, а операцията за спасяването на пътуващите продължава 36 часа.

В отсъствието на „Витоша ски“, но в присъствието на Тома Белев и представители на министерство на земеделието и министерство на екологията, днес в столична община се е  провела среща за разрешаване проблемите с модернизацията на лифтовете на Витоша.

От общината отново са заявили, че стълбовете на новия Княжевски лифт трябва да се поставят във фундаментите на старите пилони и затова не трябва да се променя действащия план на Витоша. Такова било заключението на експерти от общинското дружество „Софинвест“ (наследник на бившата Главна дирекция за изграждане на София). На него Столична община плати 60 000 лв., за да направи гореспоменатото заключение.

На коренно различно мнение са водещите световни производители на лифтове - компаниите „Допелмайер“ и „Лайтнер“. Както Еко Новини многократно е съобщавал, те категорично заявиха, че няма как стълбове, които ще носят 10 местни кабини, двойно по-високи и по-тежки от сегашните, с капацитет над 3200 човека на час,  да се сложат във фундаментите на 4 местната стара кабина с 600 човека на час, построена през 1962 г.

Същото потвърждават и специалистите, които са участвали в изграждането на лифта преди 60 години. Те казват, че старите стълбове са хванати към фундамента чрез двуметрови анкерни болтове, които са циментирани в бетона и излизат на 20 сантиметра над основата и там стълбовете  са стегнати  с болтове. Въпросните анкерни болтове са смятани за съвсем друга тежест и натоварване на конструкцията.

Освен това 60 години са били подложени на атмосферни влияния, които неминуемо се отразяват на здравината. Тези болтове не могат да се подменят, защото са вкопани в бетона на фундамента. Да не говорим каква е  разликата в изискванията за безопасност през 60те години на миналият век в тогавашна България и сегашните през 21 век европейски стандарти.

Упорството на държавните и общински институции да вкарат новите стълбове в старите фундаменти е поради страх, че еколозите ще протестират, ако се промени Плана за управление на Витоша или се довърши процедурата за готовия от 5 години нов план. Нещо, което ще даде възможност за модернизацията на всички стари лифтове, а не на парче само за Княжевския.

Днешната среща за пореден път доказва, че Столична община няма смелост, визия и вариант за решение как да се модернизира Витоша. За това говори и фактът, че един от важните  участници  в процеса, собственикът на съоръженията „Витоша ски“ са били игнорирани и не са били поканени на срещата. В същото време на нея е присъствал като експерт бившият директор на парка и настоящ общински съветник Тома Белев и други персони без никакъв професионален опит в лифтостроенето и експлоатацията на такъв вид съоръжения.

Долу може да видите откъс от сериала „Синята лампа“ от 1969г., в който е показан Княжевския лифт, какъвто столична община иска да го възстанови: 


     

Марио12.01.2021 г., 09:01 ч.

Поредното неадекватно решение на общината и Фандъкова. Планът за управление на Витоша трябва спешно да бъде променен, а Витоша трябва да има нови и модерни лифтове.

Слав 08.01.2021 г., 17:57 ч.

Сайта въобще не е отскоро и пишат доста обективни коментари.Нямам забележки .

Yastrebovski08.01.2021 г., 17:01 ч.

Кой е журналистът, писал тази статия? Как Еко новини е съобщавал неведнъж при положение, че не знаем кой е главен редактор, кои пишат статии, а сайтът съществува отскоро.
А, да, тук прозират Цеко и Витоша Ски. Ти да видиш.

Емо08.01.2021 г., 14:10 ч.

Лифт с 8-10 местни кабини изисква добра фундирана основа на стълбовете. Днешните фундаменти са тип решетъчни - на 4 места и са анкенирани с болтове по 2 метра в земята през 1960 година. Няма начин да се положи нов стълб на лифт в стари фундаменти с четири блокчета. Лифта Копитото е бил 4 местен - има си инженери по лифтови съоръжениЯ - Т

ща така08.01.2021 г., 13:17 ч.

а тва с липсата на представител на концесионера е меко казано грозно

Ваяна08.01.2021 г., 12:24 ч.

Кметице, с отбиване на номер, НЕ става!

Dancho08.01.2021 г., 11:17 ч.

Пълна тъпотия, за пореден път. Фандъкова на ква се прави, не мога да разбера. Иска уж да направи нещо, а всъщност не й дреме, просто гледа да покаже, че е свършила работа. А за да се направи качествен, модерен лифт, си трябва промяна в плана и нови стълбове - за да е наистина отговаряш на съвременните изисквания и да не изглежда като

Слав 07.01.2021 г., 19:17 ч.

Във видеото се вижда ,как кабинките за да тръгнат трябва здраво да се побутнат. Това ли иска Фандъкова ,да бутаме лифта към Копитото.