Във Великобритания: 5000 паунда глоба за напускане на острова без основателна причина

  23 Март 2021, 15:13     7363     0   
     


Във Великобритания ще бъде въведена глоба от 5000 паунда за хора, които пътуват в чужбина без основателна причина, включително и за туризъм, съобщава „Ройтерс“.

Правителството се надява санкциите да важат до 17 май, когато се очаква да бъдат възобновени международните пътувания на острова, но има вариант да действат и до края на юни.  

Въпреки че ситуацията във Великобритания се подобрява през последните седмици, властите са притеснени от циркулацията на различни варианти на вируса в Европа. Това е и причина за новите тежки мерки.

„Виждаме, че в части от Европа има повишаване на заболеваемостта, както и циркулацията на нови варианти. Затова е много важно да поддържаме добрите тенденции, които постигнахме във Великобритания“ каза пред „Sky News” британския здравен министър Мат Ханкок.

Той добави, че първоначалният план на правителството да преразгледа въпроса с международните пътувания през април и евентуалното им разрешаване от 17 май все още е в сила, но глобите за пътуване зад граница са включени в законодателството, в случай че този план се окаже невъзможен за изпълнение.

След изказване на Ханкок цените на акциите на британските авиопревозвачи, както и на туроператора TUI, поевтиняха с няколко процента.

Очаква се новите мерки да бъдат гласувани в парламента в четвъртък.