Във Великобритания се очаква над 100 000 прасета да бъдат умъртвени заради липсата на работна ръка

  05 Септември 2021, 15:30     2523     0   
     


Британските свинеферми са в криза за работници, която ако не бъде преодоляна, най-малко 100 000 прасета ще бъдат умъртвени и изгорени само през следващите седмици, съобщават от  Националната свиневъдна асоциация на острова.

Причина за това е, че британския министър на вътрешните работи Прити Пател, не е включила месарите в списъка с длъжности, от които има недостиг на острова. Въпросният списък с професии позволява на работодателите да наемат чуждестранни работници, които получават работна виза по улеснена процедура.

„В свинефермите на национално ниво има около 15% недостиг на персонал. В момента около 85 000 прасета са готови да бъдат заколени, но няма работници, които да го направя. С всеки изминал ден изхранването на тези животни става все по-нерентабилно и фермерите са принудени да ги убиват и изгарят. Тези 85 000 прасета след една седмица ще са 100 000, след две 115 000“ коментира д-р Зой Дейвис, председател на Националната свиневъдна асоциация.

Тя добави, че е невъзможно свинефермите просто на намалят производството си, тъй процесът за ограничаване на броят прасета, които се раждат в една ферма, би отнел поне 10 месеца, а повечето ферми вече имат големи дългове покрай Ковид и изхранването на прасета за по-дълъг период от време.

„Много от работници в свинефермите са от Източна Европа и с идването на Брекзит и Ковид те напуснаха страната и просто не се върнаха“ каза още Дейвис.

Свинефермите не са единствените, които са засегнати от недостига на работна ръка.

Заради недостига на шофьори на тирове щандовете в много супермаркети останаха празни, а средните заплати за тази дейност достигнаха до рекордните за острова над 50 000 паунда. В Шотландия пък земеделци се наложи да унищожат над 2.5 милиона глави броколи и над 1.5 милиона карфиола, защото няма кой да ги обере.

Няколко от най-големите вериги за бързо хранене на острова, Greggs, McDonalds, Subway и Nando’s  обявиха, че е възможно някои от продуктите им да не бъдат налични за известно време, заради липса на стоки.