Въжен мост спасява най-застрашения вид примати на земята(Видео)

  19 Октомври 2020, 14:48     4217     0   
     


Хайнанският гибон е най-редкият и застрашен гибон, примат и бозайник на земята. Той обитава единствено остров Хайнан в Китай, където са останали само 30 представители на вида. Всички те се намират в една от горите на острова.

Гибоните са известни с това, че прекарват почти цялото си време между клоните на дървета и не обичат да стоят на земята. Това е и причината хайнанския гибон да е толкова силно застрашен.

През 1950г. броят на представителите на вида е бил около 2000. До 70те години обаче, заради обезлесяване и незаконен лов, се стига да ситуация, в която остават само 11 хайнански гибона.

„Когато започнах работа в резервата, през 2003г., тук имаше 13 гибона, които бяха разделение на две семейства. От тогава има значително подобрение. През 2011г. и 2015г. се сформираха още две семейства, а днес броят на приматите е 30“ коментира пред BBC д-р Чан Боско, който е част от научния екип в резервата.

През 2015 година обаче тайфунът Рамасун удря остров Хайнан и предизвиква големи свлачища в гората, в която живеят гибоните, разделяйки нея и обитателите й на две части. Явление, което може сериозно да застраши оцеляването на вида.

Това провокира учени, заедно с местната власт, да започнат амбициозен проект за поставяне на въжени мостове над пострадалата част от гората, за да могат приматите да се придвижват.

Няколко години по-късно въжетата са поставени и вършат своята работа.

Новината бе потвърдена в края на миналата седмица в научния журнал „Scientific reports”.

Въпреки че на приматите им отнема 176 дни, за да започнат да използват връзката, те вече го правят редовно. Благодарение на въжетата гибоните могат да се придвижват от двете страни на пропастта, а разделените групи вече осъществяват контакт една с друга.

Това дава надежда на учените, че видът може да продължи възстановяването си и положителната тенденция от последните 15 години. Също така са обнадеждения, че тази практика може да се използва и на други места по света, където има подобни проблеми.

„През 2020г. вече имаме пето семейство хайнански гибони, а популацията им вече наброява 30. Това показва, че видът се възстановява и трябва да имаме надежда. Въженият мост също има сериозна роля за завръщането на вида“ добави д-р Боско.

Долу може да видите кадри на хайнанските гибони, които се придвижват по въжения мост: