Великобритания спря ваксинирането на хора под 30 години с Астра Зенека

  08 Април 2021, 17:08     4509     0   
     


В сряда Британската агенция по лекарствата съобщи, че спира ваксинацията на хора под 30 години с ваксината на „Астра Зенека“. Всички под определената възрастова граница ще получат възможност да бъдат имунизирани с една от иРНК ваксините, поясниха от британския регулатор.

Причина за това са редките случаите на кръвни съсиреци, които се наблюдават най-често при жени на възраст под 30.

Според официалната статистика на острова до началото на този месец с ваксината на „Астра Зенека“ са имунизирани над 20 милиона души, 79 от които са получили кръвни съсиреци, а 19 са починали. Всичките реакции са наблюдавани след поставяне на първа доза, а повече от 2/3 от случаите са жени. Три от жертвите са жени под 30 годишна възраст.

Това прави рискът ваксинираните да получат подобна реакция около 1 на 250 000 души и около 1 на милион да загинат. За сравнение шансът да пътувате 400 километра в автомобил и да загинете в катастрофа също е 1 на милион.

Междувременно и Европейската агенция по лекарствата и британският здравен министър Мат Ханкок обявиха, че рисковете при ваксинация с „Астра Зенека“ са в пъти по-малко от ползите от ваксината.