Венеция отново е под вода(Видео)

  09 Декември 2020, 14:16     4076     0   
     


Венеция отново се оказа под вода, след като системата за защита от наводнения не се е включила навреме.

Причина за това е грешна метеорологична прогноза, според която, приливната вълна е трябвало да бъде около 120 сантиметра, което е 10 сантиметра под нивото, в което се включват подводните бариери. Реално обаче, вълната била около метър и половина, и след като навлязла в града, вече било твърде късно за активиране на защитната система.

Това довело до бързото наводняване на ниските части на града, както и на площад Сан Марко.

„Положението е доста зле, защото не го очаквахме. Отчайващо е, защото при наличието на системата „Моисей“ свикнахме да сме защитени и смятахме, че подобно нещо няма да се случва. Вместо това отново започване от нулата, със старите проблеми“ коментира пред „Гардиън“ Матео Секи.

Неподготвеността за наводнението е довело до сериозни щети в града, като дори църквата Сан Марко е била наводнена, а водите почти са потопили олтара.

„Ужасно е. Наводнението е много тежко. Ако водата се бе покачила още малко, то олтарът на църквата щеше да е напълно наводнен“ коментира пред италиансакта преса главният надзирател на базиликата Сан Марко Карло Алберто Тесерин.

Системата „Моисей“ използва 78 подвижни подводни бариери, които се затварят и не позволяват на прилива да навлиза в града. Тя заработи успешно за първи път през октомври тази година. След десетилетия неуспешни опити и корупционни скандали, жителите на Венеция най-накрая си отдъхнаха и се почувстваха защитени от ежегодните наводнения. За жалост не за дълго.

Все още не е ясно какви са щетите в града, но според експертите те ще са по-големи от обичайните за подобни наводнение, тъй като жителите на града и властите са били неподготвени след успешното пускане на системата за защита от наводнения.

Долу може да видите кадри от наводнението във Венеция: