Видра изяде 106 японски шаранa кои на стойност 7000 британски лири

  07 Ноември 2022, 16:50     3615     1   
     


Пиршеството на видрата е на стойност от над 7000 британски лири

Видра е изляла 106 японски шарана кои, отглеждани в двора на пенсиониран британски учител, съобщават британските медии. 

Действието се е развило в предградията на английския град Устър. 68-годишният Кийрън Макарти отглежда японски шарани кои от повече от 25 години, а за целта той е изградил две декоративни езера в градината си.

Преди дни той открива трупа на една от скъпите риби, изхвърлен в края на единия водоем. Впоследствие осъзнава, че немалка част от рибите му липсват и веднага се залавя с разгадаване на мистерията. 

Поставя телена ограда около езерцата и купува камера, която да заснеме какво се случва с рибите му.

Така 68-годишният учител разбира, че всяка вечер в двора му влиза видра, която си прави пиршество. Само за една седмица от декоративните водоеми изчезват 106 японски шарана, които са на стойност от над 7000 британски лири.

„25 години гледам такива шарани и никога не съм виждал такова нещо. Не смятам, че видрата има вина, това са нейните естествени инстинкти. Но не мога да повярвам, че видри живеят в толкова урбанизирана територия“ коментира пред британските медии Макарти.

Той добави, че в момента е в безизходица, тъй като видрите са защитен вид и преместването им е незаконно във Великобритания, което го е провокирало да изпразни езерата и да се откаже от любимото си хоби.

„Изключително тежко решение, но не виня видрата, тя е част от природата“.

Това не е първият подобен случай във Великобритания, а само преди месец BBC съобщи, че в покрайнините на град Хемпшир е имало същите нападения.

Според еколози на острова причина за това е възстановяващата се през последните години популация на видри, които все повече излизат от местообитанията си в търсене на лесна плячка.


     

Стоян10.11.2022 г., 16:45 ч.

Време е да направим преброяване на видрите и в България! За целта Министерски съвет да пусне една обществена поръчка към Тома Белев, който има опит с броенето на делфини само за няколко милиона!

 


Последни