Вицепремиерът Сандов иска да мести АМ Струма „по склоновете на Пирин“

  07 Януари 2022, 10:22     15889     1   
     


Снимка: Пътят през Кресненското дефиле е най-смъртоносната отсечка в Европа.

Поредната ексцентрична идея на вицепремиера по климата и министър на околната среда и водите, Борислав Сандов, е трасето на АМ Струма да минава „по склоновете на Пирин“. Това стана ясно от телевизионно интервю на Сандов.   

Подобно решение би означавало, че магистралата, която трябваше да е готова през 2004 година, няма никакъв шанс да се построи в близките 10 години.

Идеята на министъра звучи още по странно предвид факта, че той е един от най-яростните противници на втория лифт в Банско, за да не се увреди природата в Пирин.

Сега иска през планината да мине цяла магистрала с шест платна и незнайно колко тунели, мостове и  виадукти.

Отделен въпрос е каква ще е цената на този проект. Трасето през Пирин е изключително трудно за изпълнение .Ще има много взривни дейности и преместване на огромни количества  земна маса  и скали. Цената в никакъв случай няма да е под 1 млр. Лева, а може и доста повече.

Европейската комисия и Бернската конвенция вече одобриха проект, в който за едното платно на магистралата да се използва сегашният път през Кресненското дефиле в посока Гърция. Трасето към София пък да преминава на изток от него. За този маршрут има даже приет ОВОС, избран изпълнител и финансиране от Европа. При отказ от съществуващия, разработван почти 15 години проект, финансирането на строителството ще бъде от държавният бюджет.

Съществува и реална опасност парите, които България получи от европейските фондове за изграждането на другите части от АМ Струма, да трябва да бъдат върнати. Те са над 1.5 милиарда лева.

Най-опасното в тази идея е, че заради забавянето, на пътя през Кресненското дефиле, който е най-смъртоносната отсечка в Европа, ще бъдат загубени още човешки животи. На него вече са загинали над 200 човека и за всяка година забавяне е от изключително значени.

Дано министър Сандов се замисли за това каква морална отговорност ще трябва да поеме. Ако той не го направи, може само да се надяваме, че премиерът Кирил Петков ще прояви разум.   


     

Димо07.01.2022 г., 15:26 ч.

Този Сандов е завършен идиот и нищоправец. Пълен въздухар.

 


Последни