ВМРО: Ваучери по 100 лв. на всеки работещ за туризъм

  02 Април 2021, 11:48     1979     0   
     


Единствено ваучерите за почивка в размер от 100 лв. за всеки осигурен, пенсионер и учащ българин, са радикалната мярка, която ще възстанови българския туризъм. Това заявиха от ВМРО в съобщение до медиите.

„Днес се облекчават някои от мерките, въведени за ограничаване на пандемията. Но отново най-засегнатият сектор остава туризма. И тази ситуация е повече от една година.

Затова ние от ВМРО още от миналата година предложихме и се прие намаляване на ДДС за туризма. Предложихме и подкрепа за чартърните полети по 35 евро на седалка – тази мярка също беше приета.

Разрешено бе и отсрочване на кредитите за фирмите, засегнати от мерките срещу разпространението на Ковид,включително в туризма.

Още в началото на кризата ние от ВМРО предложихме най-важната мярка, която ще даде възможност за възстановяване на сектора – ваучерите за почивка. Нашето предложение бе частично прието, което не е достатъчно. Затова още през август миналата година предложихме промени в Закона за туризма, които гласят, чеваучери за почивка се предоставят на всеки работещ български гражданин, плащащ осигуровките си, на всички пенсионери и учащи – така тази антикризисна мярка в подкрепа на туризма ще достигне до почти 5 милиона български граждани.

По този начин ще се създаде възможност да се подпомогнат стотици хиляди семейства да почиват в българските курорти.

Стойността на ваучера е 100 лв.на човек, той се предоставя като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки един лев, подпомогнал туризма, се превръша в 2,5 лв. за икономиката.Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията.

Ние от ВМРО заявяваме, че в следващият парламент това ще е първият законопроект, който ще внесем, защото секторът няма време да чака. Летният туристически сезон започва от 01.05 и само бързи и навременни действия ще дадат необходимия резултат.“