Вулканът Кумбре Виеха е унищожил над 300 къщи на Канарите

  23 Септември 2021, 16:15     6672     0   
     


Вулканът Кумбре Виеха на Канарските острови продължава да изригва за пети ден.

Масите от лава, които на места достигат до над 6 метра, унищожиха над 300 къщи, няколко училища, административни сгради и плантации.

„Всичко започна в неделя като нещо необичайно, нещо красиво, но много бързо се превърна в трагедия на следващия ден. Много мой приятели загубиха абсолютно всичко. Сърцата ни са разбити“ коментира пред Ройтерс Нанси Ферейро.

Вече пети ден потоците от лава продължават да се движат на запад от вулкана, унищожавайки всичко по пътя.

Заради огромния брой семейства, останали без дом (над 300), местните власти обявиха, че регионалното правителство на Канарските острови ще закупи два жилищни блока с общо 73 апартамента, където да настани пострадалите от бедствието.

Няколко испански банки пък съобщиха, че заедно ще настанят пострадали семейства в свободни имоти, собственост на банките.

Според предварителни изчисления на портала за недвижими имоти „Idealista”, щетите в района около вулкана възлизат на над 87 милиона евро.

Въпреки че испанските вулканолози успокоиха, че рискът от отравяне с пушек от вулкана е малък, местните власти препоръчват хората да измиват всички хранителни продукти, както и да сменят дрехите си веднага, щом се приберат.

За момента няма отменени полети заради вулканичния облак, който се извисява. Очаква се днес вятърът да изтласка въздушната маса към останалата част от Канарските острови, а след това към Иберийския полуостров и Средиземноморието.