Японските шарани Кои – „живи бижута“ за милиони долари

  13 Ноември 2021, 11:45     530     0   
     


Пъстрите шарани Кои са едни от най-красивите риби, а колекционери са готови да дадат милиони долари, за да се сдобият с най-изящните екземпляри.  

Отглеждането им се заражда през 18 век в Япония. Тогава земеделци започват да ги развъждат в оризови плантации заради месото им.

С годините техните красиви окраски започват да привличат все повече богати колекционери, което провокира хората да започнат да ги развъждат за конкурси за красота.

Днес те вече са се превърнали в символ на обществено положение и богатство в цяла Азия.

Рибите могат да бъдат намерени в повече от 70 окраски, а най-красивите екземпляри често се продават за рекордни суми над 1 милион долара.

Никой не знае повече за тези „живи бижута от Кентаро Сакай.

Сакай притежава една от най-успешните ферми за риби в Япония. Той е представител на известна фамилия, която се занимава с отглеждане на шарани Кои от повече от 100 години.

„Баща ми ме научи как да развъждам Кои и беше естествено, че аз поех управлението на фермата“ разказва Кентаро.

През 2000г. печели за първи път най-голямата изложба за шарани Кои. От тогава го е правил още 11 пъти.

Той споделя, че за да отгледаш шампион, трябва да осигуриш най-добрите условия.

„Най-важното при развъждането на Кои за конкурси е да осигуриш най-чистата вода и най-качествената храна. Те имат изключително развити рецептори за вкус и знаят с какво ги храниш“.

Рибите Кои живеят около 20-30 години, но се смята, че са в разцвета на красотата си около на около 10 години. Тогава те са и най-скъпи.

През 2019г. Кентаро Сакай става изключително популярен в родината си, след като неговият шаран „S Legend” печели изложбата в Япония, а след това е продаден на бизнес дама от Тайван за рекордните 1.9 милиона долара.

Шаранът рекордьор е на 9 години, дълъг е 101 сантиметра, а окраската му е бяла с яркочервени петна по гърба.

„Естествено, че победите ме радват, но най-голямо удовлетворение ми доставя радостта на моите клиенти. Рибите са като деца за мен. Изпитва изключителна радост докато ги гледам как растат и стават по-красиви“.