Йозлем Туречи, Бионтех: следващата ни цел е разработване на ваксина срещу рак

  29 Март 2021, 12:45     3368     0   
     


РНК ваксините са разработвани срещу рак, но са адаптирани за КОВИД-19.  

Йозлем Туречи, която е съосновател на компанията „Бионтех“ заедно със съпруга си Угур Шахин, е разработвала начини човешката имунна система да бъде стимулирана да се бори с тумори, когато от Китай дошла новината за непознат вирус, които заразява хората.

По време на закуска двойката провела разговор и решили, че технологията за борба с рак, която разработват от 20 години, може да бъде използвана в борбата с коронавируса.

11 месеца по-късно Великобритания става първата държава, която одобри иновативната РНК ваксина на „Бионтех“, която компанията разработва заедно с фармацевтичния гигант „Файзер“. Седмица по-късно зелена светлина ваксината получи и в САЩ. Днес милиони души по целия свят са имунизирани с РНК ваксината на двете компании.

Но за Туречи крайната цел остава същата – създаване на ваксина срещу рак.

Ваксината на Файзер/Бионтех, както и тази на Модерна, използват информационно РНК. То носи в себе си „инструкции“ за човешката имунна система, как да създава протеини, с които организма да се бори с определен вирус.

Според Туречи същата технология може да се използва и при борбата на имунната система с тумори и рак.

Благодарение на успешно разработената ваксина за  КОВИД-19, стойността на „Бионтех“ се увеличи неколкократно, а това дава възможността на компанията да инвестира повече средства за разработване на ваксина срещу рак.

„Разработваме няколко различни ваксини срещу рак. Много е трудно да се каже кога ще имаме готов продукт, но очаквам в следващите няколко години ваксината да е на такова ниво, че да може да я предложим на хората“ коментира Йозлем Туречи пред „Асошиейтед Прес“.