За първи път в историята: населението на Земята достигна 8 милиарда

  15 Ноември 2022, 15:16     2961     0   
     


За първи път в историята населението на Земята премина прага от 8 милиарда души, съобщават от Организацията на обединените нации. Това се случва само 11 години след като жителите на Земята достигнаха 7 милиарда.  

Основните причини за нарастването на световното население е, както повишаването на продължителността на живота, така и експоненциалният приръст на населенията на развиващите се страни в Африка и Азия. 

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Според прогнозата на ООН следващият бенчмарк от 8.5 милиарда ще бъде достигнат около 2030г. Прирастът ще продължи до около 2080г., когато населението ще е над 10 милиарда, когато смъртността ще надхвърли раждаемостта и ръстът на населението ще спре и ще започне леко да намалява.

Интересно е, че след повече от 70 години като най-населената държава, в следващите 2-3 години Китай се очаква да изгуби първата позиция в класацията, изместен от Индия.

Световното население за първи път преминава 1 милиард около 1800 година. За разлика от сегашните темпове, тогава отнема над 1000 години докато достигне два милиарда. След края на Втората световна война обаче населението на Земята започва да расте експоненциално.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1