За трети път в историята - сляп човек изкачи връх Еверест

  04 Юни 2021, 15:00     3469     0   
     


Снимка: Джанг Хонг прекарва последните 5 години в сериозни тренировки, за да може да изкачи Еверест.

46-годишен китайски гражданин стана едва третия сляп мъж в историята, изкачил връх Еверест.

Джанг Хонг, който губи зрението си на 21-годишна възраст заради глаукома, имал нужда само от три дни, за да изкачи земния първенец. С помощта на трима други алпинисти, той започнал похода към върха на 24 май и се завърнал в базовия лагер на 27.

„Беше много страшно, защото не можех да намеря центъра си на тежестта. Понякога падах. Но през цялото време си мислех, че това е част от изкачването – да преодолееш трудностите“ коментира 46-годишния Джанг пред „Ройтерс“.

Той разказва още, че се е вдъхновил от историята на Ерик Вайхенмайер, който през 2001г. стана първият сляп, изкачил най-високия връх на Земята.

„Искам хората да повярват, че няма значение дали имаш увреждане или си нормален. Няма значение дали си загубил зрението си, краката си или ръцете, когато човек има воля, той може да постигне всичко“ заключи Джанг Хонг.

Благодарение на успешното си изкачване, китаецът се превърна в едва третия сляп човек, покорил Еверест, както и първият азиатец.

Следващата цел на Хонг е да постигне т.н. Голям шлем в алпинизма – покоряването на най-високите върхове на всички континенти.